Jajka w kokilkach

DSC_6361

Kupiłam ostatnio zestaw kokilek i musiałam je jak najszybciej wypróbować. A co najprościej zrobić w kokilkach – oczywiście jajka. Jest to idealny pomysł na ciepłe śniadanie bądź kolację. Jajka w kokilkach można przygotować w wielu wariantach, z pomidorami, z szynką, z serem lub jak kto lubi. Ja dziś proponuję klasyczna wersję z serem mimolette oraz szczypiorkiem.

Składniki,2 porcje:

2 jajka
pęczek szczypiorku
200 g sera mimolett lub inny ostry
masło do wysmarowania form
sól morska
grubo mielony pieprz
bagietka

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować naczynie do kąpieli wodnej (brytfanka lub naczynie żarooodporne), do którego później włożymy wypełnione kokilki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek pokroić. Kokilki posmarować masłem. Każdą kokilkę wypełnić do połowy serem i posypać grubo szczypiorkiem. Posolić i popieprzyć. Na wierzch wbić po jednym jajku-bardzo delikatnie żeby się nie rozlało. Lekko posolić. Kokilki włożyć do naczynia , które do połowy wypełniamy ciepłą wodą . Zapiekać 15 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i dajemy odrobinę schłodzonego masła. Podawać z świeżą bagietką lub ciabattą.

DSC_6349

DSC_6361

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *