Curry z kurczakiem i kalafiorem

DSC_4887

Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso lub inne składniki dania głównego w sosie. Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników. Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są:

  • kurkuma
  • imbir
  • pieprz czarny
  • kolendra
  • kmin rzymski
  • gorczyca czarna
  • chili

Do przyrządzenie curry zainspirowała mnie Joasia z Kwestii Smaku. Opierając się na jej przepisie curry z kurczakiem i kalafiorem stworzyłam podobne danie.

Składniki:

300 g filetu z kurczaka,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 ząbek czosnku

przyprawy w proszku :
po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki i kardamonu,
po 1/2 łyżeczki imbiru i natki pietruszki, 1 łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu
1 mały kalafior
1 łyżka oleju
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
100 g białego ryżu
sok z 1 limonki

Wykonanie:

Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztą przypraw. Lekko posolić.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalafior podzielić na małe różyczki.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim kurczaka. Wyjąć mięso na talerz, a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Dodać szczyptą soli, cukier i gotować do czasu, aż kalafior zmięknie. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez około 5 minut. Na koniec doprawić sokiem z limonki. Podawać z ryżem.

DSC_4889

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *