Babeczki z cukinią i fetą

DSC_8447

Ostatnio dużo eksperymentuje z cukinią, ponieważ mam jej trochę w spiżarce. U mojej mamy na ogrodzie był w tym roku wysyp cukinii i za każdą wizytą u niech otrzymuję ją w podarku. Z cukinii robiłam już różnego rodzaju placki, używałam jako nadzienia do  tarty jednak nigdy nie robiłam z niej babeczek. Przepis na muffiny na słono podpatrzyłam u Eksperymentalnie.com.

Składniki:

190 g mąki pszennej
70 g roztopionego masła
1 jajko
170 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukinia
80 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
roztrzepane jajko do posmarowania
olej do posmarowania foremek

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odcisnąć nadmiar płynów. Ser feta pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól ( 1 łyżeczka) i zioła prowansalskie. W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem i roztopiony, ostudzonym masłem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Dodać czosnek, cukinię oraz ser feta. Ponownie wymieszać.

Foremki do babeczek ( ja użyłam silikonowych foremek) wysmarować olejem i nałożyć do nich ciasto – do 2/3 wysokości foremek, bo babeczki urosną w czasie pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez 30 minut.

DSC_8422

DSC_8434

DSC_8462

DSC_8466

2 przemyślenia nt. „Babeczki z cukinią i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *