Chorwacja od kuchnii

DSC_9020

Na początku października wybrałam się ze znajomymi na rejs jachtem po Chorwacji. Była to dla mnie pierwsza przygoda z żeglarstwem oraz z Chorwacją. Żeglarskie życie okazało się całkiem ciekawe i sympatyczne, a Chorwacja piękna i niesamowita. Przy okazji tej wyprawy miałam okazję poznać także chorwacką kuchnię.

Podczas naszej wyprawy najczęściej jadaliśmy w Konobach czyli typowo chorwackich restauracjach z muzyką. Obsługa w każdym miejscu była bardzo sympatyczna i fachowa. Kelnerki znakomicie potrafiły pomóc w doborze dania lub wina. A jedzenie świeże, aromatyczne i przygotowane z sercem. Najbardziej zaskoczyła mnie świeżość i jakość używanych produktów. Frytki ( pomfrit) zawsze były przygotowane na bieżąco ze świeżych ziemniaków, a po owoce morza kucharze wychodzili na pobliskie nabrzeże i wyławiali je z worków zanurzonych w wodzie.

DSC_8935

DSC_8939

DSC_8940

Jako aperitif w Chorwacji przeważnie podawano nam chleb, który można było polać oliwą, octem balsamicznym i posypać ziołami. Chorwacki chleb jest bardziej puszysty od naszego, ale wg mnie bardzo fajny w smaku. Jako danie główne najczęściej jadaliśmy owoce morza, a naszym faworytem stały się lignje na žaru czyli kalmary z grilla.

DSC_8800

Smakosze owoców morza zamawiali ostrygi (jakoś nie miałam odwagi ich spróbować, nie jestem wielką fanką owoców morza), choć muszę przyznać, że mule gotowane w aromatycznym rosołku były przepyszne oraz langustynki.

DSC_8798

Miałam także okazję spróbować czevapcziczi oraz sałatkę szopską i przekonać się czy moje wersje są zbliżone do oryginału. Czevapcziczi miało trochę inny kształt, ale w smaku było podobne do tego, które przygotowuję w domu. A sałatka szopska była niemal identyczna. W większości restauracji grill znajdował się na sali restauracyjnej, dzięki czemu mogliśmy obserwować grillowanie naszych dań. Na zdjęciu poniżej grill z restauracji w Trogirze a na nim lignje na žaru, langustynki, czevapcziczi ( po lewej u dołu) oraz filet z tuńczyka.

DSC_8796

DSC_8780

Wystrój chorwackich restauracji bardzo mi się podobał – przytulnie, regionalnie i bardzo domowo.

DSC_8817

DSC_8774

Ostatniego dnia naszej wyprawy dotarliśmy do Szybeniku i na kolację zamówiliśmy pieczone prosię z chrupiącą skórką. Chorwaci, wyjątkowo cenią sobie mięso wieprzowe – zwłaszcza te najchudsze, młode i świeże. Pieczone prosię jest jednym z najbardziej popularnych dań mięsnych w tym kraju.

W kuchni Chorwacji rządzi jedna zasada: ma być prosto i smacznie. Jedzenie chorwackie jest przy tym zróżnicowane regionalnie i obfituje np. w elementy kuchni włoskiej.Oprócz dań regionalnych można w Chorwacji posilić się zwyczajnym europejskim jedzeniem. Znane i chętnie zamawiane są pizza czy spaghetti, często są to najtańsze dania, jakie serwują nadmorskie knajpki.

W Chorwacji limonki można spotkać tak często jak u nas jabłonie. Rosną niemal w każdym ogrodzie. Zdziwiła mnie jedynie ich cena w sklepach – bo nie były najtańsze, jak na produkt, którego mają pod dostatkiem.

DSC_8913

Pozytywnie zaskoczyły mnie jednak lody. Zamawiając 3 gałki dostaje się imponującą  porcją, której nawet największy łasuch nie jest w stanie przejeść – nie to co u nas 😉

Bardzo dobre są także lokalne trunki, takie jak śliwowica czy wino domowej roboty podawane w Konobach.

Na miejscowym targu można było kupić świeże owoce i warzywa, domowej roboty oliwę z oliwek,  sery oraz suszone szynki.

DSC_8759

DSC_8765

DSC_8769

DSC_8756

Podczas naszego rejsu mieliśmy okazję zobaczyć także liczne hodowle muli. Lokalni hodowcy sprzedają je prosto z wody po bardzo przystępnych cenach.

DSC_8522

Podsumowując Chorwacja to bardzo interesujący kulinarnie kraj. Mam zamiar wrócić tam za rok i zwiedzić chorwackie winnice, które tym razem oglądałam tylko z okna samochodu. A na koniec mojej opowieści kilka krajobrazów z wybrzeża Chorwacji.

DSC_8677

DSC_8927

DSC_8493

DSC_8745

DSC_8738

DSC_9007

DSC_8576

3 przemyślenia nt. „Chorwacja od kuchnii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *