Ciasteczka whoopie pie

DSC_9070

Ciasteczka whoopie pie to czekoladowe amerykańskie ciastka przełożone kremem z pianek marshmallows. W Stanach to bardzo popularny smakołyk, który można dostać praktycznie w każdej cukierni. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasteczka są miękkie, lekko wilgotne i bardzo puszyste. Według mnie najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu. Przepis na ciasteczka podpatrzyłam u Asi z Kwestii Smaku.

Składniki:

55 g margaryny
1/2 szklanki cukru
1 żółtko (duże)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mleka

Krem:

100 g margaryny
100 g cukru pudru
3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Ciastka: Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do utartej margaryny dodać mieszankę mąki, najlepiej w 3 partiach, za każdym razem krótko miksując na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Razem z 2 partią mąki dodać mleko.

Masę wyłożyć (nie rozsmarowywać) łyżką stołową na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 9 minut. Wyjąć i ostudzić ciasteczka na kratce. Po ostudzeniu  przełożyć kremem.

Krem: Miękką margarynę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać cukier puder i krem z orzeszków ziemnych. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa będzie puszysta.

DSC_9068

DSC_9076

DSC_9086

2 przemyślenia nt. „Ciasteczka whoopie pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *