Ciasto cytrynowe

ciasto_cytrynowe_smakowisko (6)

W weekend przygotowałam dla swoich gości ciasto cytrynowo- migdałowe wg przepisy Sophie Dahl. Przepis pochodzi z książki Apetyczna Panna Dahl.  Ciasto jest dość zwarte i bardzo bardzo cytrynowe. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem. Polecam wielbicielom cytryny.

Składniki:

Na formę o wymiarze 22 cm średnicy.

150 g masła
225 g cukru
6 jajek
starta skorka i sok wyciśnięty z 4  cytryn
300 g mielonych migdałów
115 g maki ziemniaczanej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką ziemniaczaną.  Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.  Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki do czasu ich ubicia. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wsypać skórkę  cytrynową  i wlać sok z cytryny (ciasto wówczas będzie wyglądało jakby się zważyło). Do ciasta wsypać mielone migdały, mąkę i wszystko razem wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać ją do ciasta. Całość delikatnie połączyć. Przelać do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 40 minut.

ciasto_cytrynowe_smakowisko (2)

ciasto_cytrynowe_smakowisko (4)

ciasto_cytrynowe_smakowisko (3)

ciasto_cytrynowe_smakowisko (5)

2 przemyślenia nt. „Ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *