Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

DSC_1631

Uwielbiam rabarbar i wszelkiego rodzaju ciasta z dodatkiem tego owocu. Dziś przygotowałam dla Was ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. W smaku przypomina lekko drożdżowca, jednak jest bardziej wilgotne dzięki dodatkowi oleju i maślanki. Na ciasto jogurtowe można położyć dowolne owoce sezonowe np. truskawki, śliwki, porzeczki lub owoce ze słoika. Ciasto jest naprawdę bardzo uniwersalne.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
500 g rabarbaru
4 łyżeczki cukru

Kruszonka:

200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g margaryny

Wykonanie:

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie zasypać go cukrem i odstawić.

Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać olej, maślankę oraz olejek cytrynowy, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm). Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.

Margarynę na kruszonkę rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną, wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.

Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut.

DSC_1638

DSC_1668

DSC_1678

5 przemyśleń nt. „Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

    1. Szczerze nigdy nie robiłam ze śmietaną, więc nie wiem jak będzie smakowało. Polecam użycie maślanki lub jogurtu naturalnego ciasto będzie mniej kalorycznie niż ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *