Ciasto Kubanka

DSC_2295

Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z bloga Zjem to.  Jego autorka robi niesamowite ciasta, zawsze na ich widok cieknie mi ślinka. W sobotę postanowiłam przygotować ciasto Kubanka wg jej przepisu. Ciasto smakuje świetnie. Nie za słodkie, nie za ciężkie, idealne do niedzielnej kawy. Ja do mojej wersji dodałam trochę więcej rumu oraz nutelli. Polecam wypróbować.

Składniki ( blacha 36 x 26 cm):

Biszkopt:

4 jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
130 g mąki
16 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

200 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru

Nasączenie:

1/2 szklanki naparu z kawy
4 łyżki rumu

500 g śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
ok. 16 sztuk herbatników maślanych
ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Wykonanie:

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle ubijając. Blaszkę do pieczenia posmarować masłem ( blacha musi być ciepła, żeby masło się roztopiło podczas smarowania. Ja wkładam suchą blachę na 5 min do nagrzanego piekarnika) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wygładzić.

Piec w temp. 160 stopni C przez 40 min. Po upieczeniu wybić cisto z blaszki. Oderwać papier i pozostawić do wystudzenia.

Nasączenie: Przygotować napar z kawy i wystudzić, a następnie połączyć z rumem. Wystudzony biszkopt nasączyć naparem.

Krem: W rondelku zagotować 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku ( 1 szklanka) rozpuścić dokładnie żółtka, cukier i obie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego masę i ciągle mieszając doprowadzić do otrzymania konsystencji budyniu. Gotowy budyń wylać na talerze i pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Na nasączony naparem biszkopt wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

DSC_2294 DSC_2290 DSC_2280

8 przemyśleń nt. „Ciasto Kubanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *