Ciasto marchewkowe z orzechami

DSC_9908

Upiekłam ostatnio babeczki marchewkowe i okazały się strzałem w dziesiątkę. Dlatego dziś postanowiłam wypróbować ciasto marchewkowe i okazało się jeszcze lepsze od babeczek. Puszyste, lekko wilgotne, z dodatkiem chrupiących orzechów. Czuję, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast. Zaniosę jej jutro do pracy, ciekawe czy chłopaki zgadną co to co ciacho. Zapraszam po przepis.

Składniki:

Składniki na ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25×36.

1,5 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka oleju
½ szklanki białego cukru
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
szczypta soli

Wykonanie:

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Orzechy posiekać na średniej wielkości kawałki ( nie na miazgę). Jajka, cukier oraz cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo po woli dolewać olej. Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną solą oraz przyprawami ( cynamonem  i przyprawą do piernika). Powinno powstać gęste, lejące się ciasto. Na koniec dodać marchewkę, orzechy włoskie oraz mielone orzechy laskowe. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Blaszkę lub tortownicę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenie. Przelać cisto do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto można polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem, lub pokryć kremem.

DSC_9907

DSC_9923

DSC_9972

logo

3 przemyślenia nt. „Ciasto marchewkowe z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *