Curry z kurczakiem i fasolką szparagową

curry_z_kurczakiem_smakowisko (4)

Curry z kurczakiem chodziło mi po głowie od dawna. Jakiś czas temu w Lidlu podczas tygodnia kuchni azjatyckiej kupiłam żółtą pastę curry. Dziś udało mi się ją w końcu wykorzystać. Przygotowałam tradycyjne curry z kurczakiem z dodatkiem fasolki szparagowej. Przygotowanie curry z wykorzystaniem gotowej pasty jest szybkie i proste. Zachęcam Was do spróbowania.

Składniki, 2 porcje:

2 woreczki ryżu
0, 5 kg piersi z kurczaka
2 łyżki gotowej pasty curry np. żółtej lub czerwonej
2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej
1 puszka mleka koksowego
olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, do mięsa dodać pastę curry i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Na patelni rozgrzać około dwie łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać mleko kokosowe oraz mrożoną fasolkę. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż połowa płynu odparuje, a curry nabierze konsystencji gęstej śmietany.

Podawać z świeżo ugotowanym ryżem. Całość można posypać świeżo siekaną kolendrą.

curry_z_kurczakiem_smakowisko (1)

curry_z_kurczakiem_smakowisko (2)

curry_z_kurczakiem_smakowisko (3)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *