Czekoladowa tarta z orzechami i karmelem

DSC_5917

Zawsze chciałam zrobić czekoladową tarte. Jednak jakoś zawsze wydawała mi się bardzo pracochłonna i trudna w wykonaniu. W ostatni weekend wreszcie się zmobilizowałam, obmyślałam przepis i przystąpiłam do dzieła. Przyznam, że trochę się bałam, że coś nie wyjdzie. Jednak czekolada, mascarpone, orzechy i karmel na kruchym, cytrynowym spodzie okazały się strzałem w dziesiątkę. Tarta jest bardzo słodka, dlatego po zjedzeniu kawałka jesteśmy wprost za słodzeni. I z pewnością jest bardzo kaloryczna, ale co tam, czasami można.

Składniki:

Ciasto:

½ kostki margaryny
¾ szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka z 1 cytryny

Krem:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
500 g serka mascarpone
3 łyżki whisky
100 g orzechów laskowych

Masa karmelowa:

200 g cukierków krówek
5 dag masła
2 łyżki mleka

Wykonanie:

Ciasto: Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Przykryć papierem spożywczym i obciążyć ciasto ryżem lub grochem. Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie usunąć obciążenie z tarty i piec dalej przez 15 minut w tej samej temperaturze. Wyjąć tarte z piekarnika i wystudzić pozostawiając ją w formie.

Masa: Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekolady połamać w kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się lekko puszysty. Do serka dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełnić środek tarty. Wierzch tarty wygładzić i posypać orzechami laskowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

Masa karmelowa: W rondelku stopić masło, następnie dodać mleko i zagotować. Wrzucić krówki, zmniejszyć ogień i gotować ( często mieszając) tak długo, aż krówki się całkowicie rozpuszczą, a masa stanie się kremowa. Następnie masę karmelową wystudzić. Z lodówki wyjąć tarte i polać zimną masą karmelową. Tarte wstawić do lodówki na całą noc.

Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Jeśli jednak nie wytrzymacie i spróbujecie jej tego samego dnia masa czekoladowa nie będzie jeszcze dostatecznie ścięta. Jednak to nie powód do niepokoju.

DSC_5938

DSC_5951

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *