Czekoladowe brownie z batatów

DSC_8054

Pyszne, intensywnie czekoladowe brownie na bazie mąki migdałowej i kokosowej nadaje się także dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto zdecydowanie mniej słodkie od klasycznego brownie. Naturalna słodycz pochodzi przede wszystkim z batatów i daktyli. Ciasto jest w 100 % wegańskie i bezglutenowe. To nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa, energetyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub piknik.

Składniki, forma 20 x 20:

1 duży batat (600g) lub 2 małe
150 g suszonych daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
2/3 szklanki zmielonych migdałów (80g)
1/2 szklanki mąki kokosowej (100 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kakao dobrej jakości
150 ml mleka roślinnego np. migdałowego
200 g gorzkiej czekolady min. 70 %

Wykonanie:

Bataty upiec w skórce w piekarniku. Gdy wystygną rozgnieść widelcem na puree. Daktyle pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, gotować około 20 minut, aż woda odparuje, a daktyle będą miękkie. Do miski włożyć bataty, dodać rozgotowane daktyle i ojej kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem na papkę. Następnie do miski wsypać mąką migdałową oraz kokosowo, proszek do pieczenia, sól i kakao. Na końcu wlać mleko i dokładnie wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut.

Podawać posypane kakao i udekorowane malinami.

DSC_8043 DSC_8045

DSC_8064 DSC_8066

2 przemyślenia nt. „Czekoladowe brownie z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *