Jak jabłka wpływają na odchudzanie ?

Nadwaga to problem społeczny. I jedna z dolegliwości chorobowych nękających współczesnego człowieka żyjącego zwłaszcza w krajach zamożnych. Nadmiar i różnorodność żywności sprawia, że z każdym rokiem wzrasta na świecie liczba ludzi z nadwagą. A także ludzi otyłych, bo nadwaga jest progiem do otyłości.
Przy nadwadze odmawiają posłuszeństwa stawy biodrowe i kolanowe, nierzadko buntuje się serce i układ trawienny. Lecz człowiek niby osoba myśląca, ale większości przypadków nie potrafi powstrzymać się przed przejadaniem. I miliony ludzi na świecie każdego dnia notorycznie się przejadają. A najlepiej byłoby wstać od stołu, gdy czuje się jeszcze pewien niedosyt. A nie wówczas, gdy jesteśmy tak przejedzeni, że mdli nas sam widok leżącego jedzenia na stole. Dobrze, że w porę potrafimy odejść od stołu, zanim dojdzie do niemiłego incydentu. Takie objadanie nie służy naszemu zdrowiu. A nawet wprost przeciwnie, bo szkodzi mu.
Sprzymierzeńcami dla naszego zdrowia i prawidłowej wagi ciała są warzywa i owoce. Jednak niezbyt często po nie sięgamy. A na pewno nie za każdym razem, gdy siadamy do stołu. Każdy posiłek powinien składać się z jakiegoś warzywa lub owocu. A wtedy nie będziemy mieli kłopotów gastrycznych i szybciej zrzucimy zbędne kilogramy. Ponieważ każde warzywo i każdy owoc przyspiesza metabolizm.
Jest wiele smacznych i pożywnych warzyw. Tak samo jest wiele przepysznych, odżywczych i orzeźwiających owoców, jak na przykład arbuz.
Czy arbuz a odchudzanie mają coś ze sobą wspólnego ? Odpowiedz może być tylko jedna. Oczywiście, że arbuzy wpływają na szybszą przemianę materii. A w efekcie tego odchudzają. Jak również arbuzy oczyszczają i nawadniają nasz organizm, gdyż zawierają dużo wody.
Arbuzy należą do rodziny dyniowatych. Ich korzenie sięgają Afryki Południowej. Arbuz jest znany od około pięciu tysięcy lat. Na początku był rośliną dziko rosnącą. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach świata jak np. Chiny, Indie, Japonia. Na nasz kontynent dotarł około dwunastego wieku naszej ery. I od razu zachwycił wiele osób. Już dwieście lat później znano kilka jego odmian. Obecnie arbuzy uprawiane są w wielu krajach świata. Na czołowe miejsce w uprawie tej rośliny wysuwają się Chiny i Turcja. A także Portugalia, Hiszpania, Włochy, Grecja i jeszcze kilka innych państw europejskich.
Arbuz jest jednym z najbardziej ulubionych owoców na świecie. Nie może zabraknąć go na stole podczas małych i dużych uroczystości. Zawsze jest chętnie konsumowany, bo wspaniale gasi pragnienie. A w związku z tym, że posiada dużo słodkiego soku jest bardzo energetyzujący. Miękisz arbuza jest zazwyczaj ciemnoczerwony. Ale są odmiany, które posiadają także żółty, biały lub pomarańczowy kolor miękiszu.
Arbuzy nie są owocami wysoko kalorycznymi. W 100 gramach posiadają tylko 30 kalorii. Co prawda, że są ciężkimi owocami z powodu dużej ilości wody. I to dlatego sto gramów jet to mały kawałek owocu. Ale za to, że posiada mało kalorii i można za jednym zamachem zjeść go 400 gram. I będzie to równowartość jednego sporego banana. Owoc ten nie zawiera cholesterolu, co tym bardziej przemawia za jego konsumpcją. Posiada za to wiele cennych minerałów jak potas, wapń, magnez, sód, żelazo. A także witaminy z grupy B. Czyli te, które mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy.
Owoce te bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, a zwłaszcza na układ pokarmowy. Sprytnie go oczyszczając, co przyczynia się do chudnięcia. Dzięki dużej ilości wody działają moczopędnie podobnie jak grejpfruty, czy pomidory. A więc arbuzy są bardzo wskazane osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, jak i osobom borykającym się z niewydolnością lub chorobami nerek.
Arbuzy to także owoce, z których można sporządzać maseczki na twarz. Maseczka z arbuza ma korzystny wpływ na naszą skórę. Ożywia ją i nawadnia. A więc działa przeciwzmarszczkowo i tonizująco. Leczy stany zapalne skóry i regeneruje skórę naszej twarzy.
Przynosząc do domu zakupiony arbuz zazwyczaj kroimy go na plastry. Ale równie dobrze można kroić go na dowolne części i formować z niego różne kształty. Gdyż jest to owoc miękki i łatwo daje się kroić. Najczęściej spożywamy go bezpośrednio po pokrojeniu, ale można także użyć go do przygotowania nietypowej pizzy. Pizza ta nie będzie oczywiście wstawiana do piekarnika. Lecz arbuz razem z innymi owocami będzie stanowił przekąskę na zimno. W przypadku przekąsek z zastosowaniem arbuza można pokusić się o dodanie jeszcze innych składników, a nie tylko owoców. Takimi składnikami może być na ser feta i oliwki. Wszystkie działania leżą w zakresie naszej fantazji. Arbuza panierowanego można także grillować, byle tylko nie za długo.
Arbuzy wskazane są do konsumpcji każdemu. Również mężczyźni nie powinni stronić o tego owocu. Ponieważ najcenniejszym składnikiem arbuza jest likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Oczywiście nie może to być tylko okazjonalne konsumowanie. Lecz gdy ma zadziałać, to trzeba jadać go często. A zwłaszcza, gdy się jest w przedziale wiekowym, który sprzyja rozwojowi tej choroby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here