Deser oreo z musem śliwkowym i szkłem Krosno

DSC_5779

Ostatnio w jednej z  lokalnych kawiarni miałam okazję skosztować deseru przygotowanego z ciasteczek oreo i musu malinowego. Zainspirowana tym doznaniem stworzyłam własną wariację na temat tego prostego i szybkiego deseru. Maliny zastąpiłam sezonowymi owocami, a konkretnie śliwkami, z których wyczarowałam pyszny słodko – kwaśny mus śliwkowy. Dzięki współpracy z firmą Glasmark Krosno mój deser ślicznie prezentuje się w szklanych pucharkach na nóżce, dzięki którym mój deser wygląda jeszcze bardziej apetycznie. W wolnej chwili zapraszam do ich sklepu internetowego Kup Szkło, gdzie z pewnością każdy znajdziecie coś pięknego dla siebie.

Składniki, 4 porcje:

1 opakowanie serka mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny
25 sztuk ciasteczek Oreo

Mus śliwkowy:

12 śliwek
2 łyżki stewii (lub 4 łyżki białego cukru)
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki wody

Wykonanie:

Mus śliwkowy: Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Pokrojone śliwki przełożyć do rondelka i podlać wodą. Gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie, rozpadną się i nabiorą konsystencji gładkiego musu. Następnie całość osłodzić stewią oraz cukrem trzcinowym. Jeśli konsystencja wydaje się wam za rzadka, mus należy odparować, czyli gotować dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ( gotowanie zajmie wam około 30-40 minut). Mus odstawić do wystudzenia.

RADA: Podczas gotowania musu nie należy na długo odchodzić od kuchenki i  pamiętać, aby od czasu do czasu go zamieszać, tak aby nie przywierał do dna rondla.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć  z serkiem. Odłożyć 4 sztuki ciasteczek Oreo do dekoracji, a resztę posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Przygotować pucharki/szklaneczki do deseru.

Na dno pucharków wyłożyć po dwie kopiaste łyżki pokruszonych ciasteczek Oreo. Następnie 3 łyżki masy śmietankowej. Za pomocą łyżeczki wyrównać masę w pucharku. Papierowym ręcznikiem wytrzeć zabrudzone brzegi pucharka. Kolejną warstwę stanowi mus śliwkowy. Za pomocą łyżki delikatnie na śmietance ułożyć 3 łyżki musu śliwkowego. Całość posypać pozostałymi ciasteczkami Oreo. Na koniec w środek włożyć ciasteczko Oreo. Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.

DSC_5785 DSC_5805 DSC_5825 DSC_5842 DSC_5845

 

2 przemyślenia nt. „Deser oreo z musem śliwkowym i szkłem Krosno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *