Deser z musem gruszkowym

DSC_5887

Dziś mam dla Was szybki i lekki deser z kremem mascarpone, śmietanką i musem gruszkowym. Do deseru wykorzystałam mus przygotowany kilka dni wcześniej, dzięki czemu jego przygotowanie zajęło mi tylko 15 minut. Deser jest lekki, orzeźwiający i idealnie sprawdzi się jako podwieczorek w jesienny wieczór. Zamiast kupować gotowe desery wolę przygotować je samodzielnie z znanych i dobrej jakości produktów

Składniki, 4 porcję:

250 ml musu gruszkowego
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny

Wykonanie:

Mus przygotować według przepisu na Mus gruszkowy z nutą pomarańczy. Do deseru używamy zimnego musu.

Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć  z serkiem. Przygotować pucharki/szklaneczki do deseru.

Na dno pucharków wyłożyć po cztery kopiaste łyżki musu gruszkowego. Następnie 4 – 5 łyżek masy śmietankowej. Za pomocą łyżeczki wyrównać masę w pucharku, a papierowym ręcznikiem wytrzeć zabrudzone brzegi pucharka. Na wierzch znów wyłożyć po 4 łyżki musu gruszkowego. Ozdobić listkami mięty.

Deser smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu.

DSC_5904 DSC_5908 DSC_5913 DSC_5914 DSC_5918 DSC_5924

6 przemyśleń nt. „Deser z musem gruszkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *