Dobre nawyki w odchudzaniu

Ludzie są w dzisiejszych czasach coraz bardziej świadomi tego, w jaki sposób powinna wyglądać zdrowa dieta. Doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakie korzyści wynikają z systematycznej, codziennej aktywności fizycznej. Mimo wszystko liczba osób mających nadwagę lub otyłość każdego roku rośnie. Można tu mówić o dziwnym paradoksie. Ale to może dotyczyć wielu dziedzin życia. Nie zawsze wiedza teoretyczna i działania praktyczne idą ze sobą w parze. Natura ludzka czyni nas niestety dość leniwymi i skłonnymi do odpuszczania. Wielu osobom trudno jest się zmobilizować do tego, by rozpocząć pracę nad swoją sylwetką. Czasami próbują coś robić, ale stare nawyki są tak silne, że wkrótce się do nich powraca. W dodatku ciągle żyjemy w biegu, tłumaczymy się, że nie mamy czasu na domowe gotowanie zdrowych posiłków. Możliwość pójścia do sklepu i kupienie gotowej potrawy, którą wystarczy tylko odgrzać w mikrofalówce jest niezwykle kusząca. Po co jeść w domu śniadanie, skoro można po drodze do pracy zjeść hot-doga czy gotową kanapkę na stacji benzynowej lub w dowolnej restauracji fast-food. Jest to wygoda, na którą chętnie się decydujemy. Ale ostatecznie przychodzi nam za to słono zapłacić. Niestety nadwaga i otyłość nie są jedynie defektem kosmetycznym. Znacznie poważniejszym problemem są choroby, które z nimi współwystępują. A te potrafią znacznie obniżyć jakość życia i jeszcze bardziej utrudnić wprowadzenie zmian. Mowa tutaj o chorobach układu sercowo-naczyniowego takich jak miażdżyca, nadciśnienie na zawale kończąc. Do tego dochodzi duże ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Zdecydowanie warto zacząć zdrowo żyć. Na szczęście istnieje kilka dobrych nawyków, które nie wymagają drastycznych zmian w życiu, ale na sam początek mogą się okazać wystarczająco dobrym sposobem na rozpoczęcie odchudzania i wprowadzania zdrowego stylu życia.

Po pierwsze bakterie kwasu mlekowego. Naukowcy w ostatnich latach bardzo dużo uwagi poświęcili poznaniu roli bakterii jelitowych w zachowaniu zdrowia człowieka. Wykonanych zostało całe mnóstwo badań i obserwacji. Dostrzeżono, że istnieje bardzo silny związek pomiędzy tym, jakie bakterie zasiedlają ludzkie jelita, a tym jaki jest stan zdrowia. I tak na przykład u osób z nadwagę oraz otyłością dostrzeżono, że znacznie częściej mają one przerost bakterii patologicznych. A te mogą zaburzać procesy trawienia, utrudniać wchłanianie się witamin oraz składników mineralnych. Dlatego specjaliści zachęcają do tego, aby osoby, które chcą schudnąć wprowadziły do swojego codziennego jadłospisu produkty bogate w korzystne bakterie. Chodzi o bakterie kwasu mlekowego. Można je znaleźć w dużych ilościach w różnego rodzaju kiszonkach oraz mlecznych produktach fermentowanych. Wystarczy więc zadbać o to, aby każdego dnia w co najmniej jednym posiłku znalazł się jogurt, kefir lub maślanka a odchudzanie stanie się znacznie łatwiejsze. Bardzo dobrym pomysłem jest spożywanie tych produktów w ramach przekąski między śniadaniem a obiadem lub między obiadem a kolacją. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do tego jakiś świeży owoc albo kilka orzechów lub migdałów. Jeśli chodzi o kiszonki warzywne to warto nauczyć się robić je samodzielnie w domu. Jest to bardzo proste i zdecydowanie tańsze niż kupowanie gotowych kiszonek w sklepie. Zazwyczaj domowe mają także lepszy smak i można dopasować stopień fermentacji pod swoje własne upodobania. Do kiszenia nadają się prawie wszystkie warzywa. Najpopularniejsza jest oczywiście kapusta i ogórki. Ale dużo zwolenników mają także kiszone marchewki, buraki oraz kalafiory.

Kolejnym dobrym nawykiem, który warto wprowadzić jest prowadzenie dziennika żywieniowego. Wystarczy do tego zwykły zeszyt, w którym każdego dnia będzie się zapisywać każdą rzecz, która danego dnia została zjedzona. Może się to wydawać dziwne na pierwszy rzut oka, ale wiele osób jest w stanie schudnąć tylko dzięki temu, że muszą zapisywać swoje posiłki. Niestety ale wielokrotnie już wskazywano na to, że spożywanie posiłków jest często czynnością nawykową i nie podlega świadomej kontroli. Szczególnie mocno to widać w krajach zachodnich, gdzie nie ma kultury celebrowania posiłku. Z tego też powodu często mamy skłonność sięgania po przekąski i szybkiego zapominania o tym. Takich grzeszków może zdarzać się nawet kilka każdego dnia. Ale w sytuacji kiedy wiadomo, że każdą rzecz trzeba zapisać, nagle wiele osób zaczyna być bardziej uważnych. Więcej uwagi poświęcają na to, by zastanowić się co, kiedy i w jakiej ilości włożą do ust. Prowadzenie dziennika ma także taką zaletę, że pomaga wyłapać różnego rodzaju popełniane błędy oraz ich częstotliwość. Czasami ludzie doskonale zdają sobie sprawę ze swoich złych nawyków, ale wydaje im się, że są do bardzo rzadkie sytuacje. Przy prowadzeniu dziennika oraz przy analizie tych zapisków, może się okazać, że jednak wcale nie jest to takie rzadkie. Łatwiej wtedy jeszcze bardziej siebie kontrolować.

To tylko dwa nawyki, które warto wprowadzić w swoje życie, aby bez drastycznych zmian w swoim życiu zacząć wreszcie chudnąć i dopiero wtedy podjąć decyzję o przejściu na dietę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here