Domowe pralinki

DSC_4082

Zawsze miałam ochotę zrobić pralinki własnej roboty, jednak zawsze myślałam, że to dla mnie zbyt skomplikowane. Jednak w Święta pomyślałam raz kozie śmierć i zrobiłam czekoladowe pralinki według przepisu Kwesti Smaku. Przepis jest bardzo prosty, a pralinki wyszły przepyszne. Na pewno zacznę teraz eksperymentować z wyrobem własnych czekoladek.

Składniki:

125 g serka mascarpone
125 g ciemnej czekolady 70%
100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej
2 łyżki whisky

Wykonanie:

Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.

DSC_4087

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *