Domowy chleb z automatu

DSC_8154

Zapach świeżego chleba wcale nie musi być atrybutem piekarni. Pachnące, zdrowe i smaczne pieczywo możemy bez problemu przygotować w domu. Wszystko za sprawą automatów do wypiekania chleba. Coraz więcej osób decyduje się na ich zakup, doceniając ich fantastyczne możliwości. Od kilkunastu dni ja także jestem szczęśliwą posiadaczką takiego urządzenia.

Do zakupu wypiekacza skłoniły mnie dwie rzeczy: brak dobrej piekarni w okolicy oraz zachęty znajomych, którzy byli już posiadaczami automatów do wypieku chleba i bardzo sobie je  chwalili. Zdecydowałam się na jeden z modeli Moulinex, który oprócz standardowej formy do wypieku chleba posiada także foremki do wypieku bagietek.  Jak na razie jestem z niego bardzo zadowolona. Codziennie pieczemy chleb i od czasu do czasu bagietki. Ostatnio najczęściej wypiekamy chleb klasyczny według przepisu kotlet tv.

Składniki, 1 kg bochenek:

360 g wody
2 łyżki oliwy
1 i 1/2  łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
340 g mąki pszennej typ 750
100 mąki żytniej typ 720
100 mąki orkiszowej typ 1100 lub 2000
1 paczka suchych drożdży ( 7 g)

Wykonanie:

Do pojemnika (formy) wlać wodę, oliwę, a następnie dodać sól i cukier. Wsypać mąkę pszenną, żytnią i orkiszową, a na sam koniec dodać drożdże. Składniki należy dodawać zawsze z zachowaniem powyższej kolejności. Należy także pamiętać, że drożdże nie mogą stykać się z solą i płynem. Ma to szczególne znaczenie przy pieczeniu z użyciem opóźnionego startu, kiedy drożdże przez długi czas wchodzą w kontakt z solą lub wodą. Przy kontakcie z wodą drożdże zostaną uaktywnione zbyt wcześnie, zaś sól je dezaktywuje.

Pojemnik umieścić w maszynie i ustawić na klasyczny program. W maszynie Moulinex to program numer 1. Po wybraniu odpowiedniego programu określamy wielkość bochenka- w naszym przypadku to 1 kg oraz stopień przyrumienienie skórki. Klasyczny program do wypieku chleba trwa przeważnie około 3 godzin. Przez pierwszą godzinę ciasto jest wyrabiane, następnie rośnie i ostatnie 50-60 minut chleb jest wypiekany.

Po upieczeniu chleba należy wybić go z formy, wyjąć mieszadła i ostudzić na kratce. Pozostawienie chleba w formie spowoduje jego „spocenie się” i chleb będzie niedobry. Po całkowitym wystudzeniu chleb można pokroić i przystąpić do konsumpcji. Choć u mnie połowa bochenka znika zanim wystygnie. Chleb można urozmaicić dodając do niego np. ziarna słonecznika ( maszyna sygnalizuje moment wsypania ziaren).

DSC_8145

DSC_8163

DSC_8179

3 przemyślenia nt. „Domowy chleb z automatu

  1. Witam serdecznie SUPER PRZEPIS – MUSZE SPRÓBOWAĆ KIEDYS
    Jako ze jakoś od roku mam ja i kilku moich znajomych automat do chleba a zawsze miałam problem z wyszukanie jakiś przepisów i informacji na ich temat postanowiłam sama stworzyć stronę (chlebyzautomatu.bloa.pl) i Fan page ( domowy chleby z automatu) na ten temat.
    Może was zaciekawi, może kogoś z waszych gości- może macie w waszym gronie jakiś zautomatyzowanych domowych piekarzy. Zapraszam
    PS. Jestem narazie nowicjuszem w tej dziedzinie więc będę wdzięczna za wszystkie komentarze i uwagi czy wskazówki 🙂
    Pozdrawiam

  2. Ja też eksperymentuje z wypiekiem chleba w maszynie w domu, ale mam jeden problem: chleb mocno „smakuje” drożdżami… a ich ilość podaje wg. przepisu. Jeśli ich dam mniej, to chleb nie wyrośnie. Wie ktoś może gdzie tkwi błąd?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *