Focaccia

DSC_8263

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia. Od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Focaccia we Włoszech podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Ja swoją focaccie przygotowałam tradycyjne z solą morską oraz rozmarynem.

Składniki:

300 g mąki
180 g wody
50 g mleka
2,5 łyżki oliwy
4 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
sól gruboziarnista, oliwa, rozmaryn

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto drożdżowe tak, aby nie kleiło się do rąk. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę do pieczenia focaccia wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu za pomocą tylnej części łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie polać ciasto po wierzchu oliwą z oliwek, posypać solą  oraz suszonym rozmarynem. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Studzić na kratce.

DSC_8270

DSC_8253

DSC_8234

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *