Fusilli z wędzonym łososiem

DSC_2479

Wyrafinowanemu smakowi tego, w gruncie rzeczy, prostego dania nie sposób sie oprzeć. Można je podawać jako danie główne lub jako aperitif. Przygotowanie składników oraz wykonanie zajmuje nie całe 20 minut, dlatego polecam to danie wszytkim zagonionym i zapracowanym osobom. W oryginalnym przepisie była śmietana. Ale wydawała mi się za ciężka dlatego z powodzeniem zastąpiłam ją ramą creamfine. Danie to również świetnie smakuje gdy łososia zastąpimy szynką.

Składniki:

450 g makaronu fusilli ( świderki)
50 g masła
1 cebula
6 łyżek wytrawnego białego wina
400 gram rama creamfine
300 g wędzonego łososia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki świeżego koperku
sól, pieprz

Wykonanie:

Zagotować garnek osolonej wody i ugotować w nim makaron. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i smażyć przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka. Następnie na patelnię wlać wino i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować aż masa zmniejszy swoją objętość o 2/3. Dodać rama creamfine, posolić i popieprzyć do smaku i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty, żeby masa nieco zgęstniała. Następnie dodać pokrojonego w kostkę łososia, posiekany koperek i sok z cytryny. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Wszystko delikatnie wymieszać. Całość udekorować koperkiem i plastrami cytryny.

DSC_2486

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *