Jabłka na odchudzanie

Rozpoczęcie skutecznego procesu odchudzania powinno się rozpocząć przede wszystkim od zgromadzenia wielu niezbędnych informacji na ten temat. Absolutną podstawą jest wypisanie wszelkich produktów, które powinniśmy sobie całkowicie podarować, jeśli zamierzamy skutecznie schudnąć. To najtrudniejszy punkt, ponieważ zazwyczaj produkty, z których powinniśmy zrezygnować są tymi, przez które przybraliśmy na wadze. Odchudzanie stanie się jednak łatwiejsze, gdy dotychczasowe ulubione produkty zastąpimy produktami z listy dozwolonej, a wręcz wskazanej w tym procesie. Okazuje się, że są one równie smaczne, a nawet smaczniejsze niż słodycze czy fast foody.

Wprowadzenie do diety owoców i warzyw w możliwie jak największej ilości to podstawa każdego skutecznego odchudzania. Zawierają one błonnik, który skutecznie oczyszcza jelita i pomaga przyspieszyć proces trawienia oraz metabolizmu tłuszczów. Warzywa i owoce skutecznie wypełniają żołądek, a mają niewiele kalorii – dlatego tak polecane są przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, ponieważ maskują uczucie głodu, a nie tuczą.

Jabłka na odchudzanie to szczególnie dobra propozycja dla osób, które biorą się za chudnięcie w sezonie zimowym. Jesień i zima to czas, gdy organizm jeszcze mocniej dopomina się o tłuste, konkretne potrawy, przez to jemy dużo więcej i częściej, nie zawsze tak jak byśmy sobie tego życzyli. Ale zima to także okres kiszonek i pysznych jabłek, które są prawdziwą skarbnicą witamin, błonnika i pektyn. Dlaczego akurat jabłka są tak dobre na odchudzanie? Warto przyjrzeć się ich składowi odżywczemu.

Jeśli chodzi o witaminy, są ich prawdziwą kopalnią. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i E, silnych przeciwutleniaczy, jabłka dbają o naszą cerę, opóźniają proces starzenia organizmu, a nawet pozwalają chronić przed rakiem. Odpowiednia zawartość witamin w diecie to także bardziej uregulowane procesy metaboliczne i mniejsza ochota na podjadanie. W jabłkach znajdziemy także sporo cennych minerałów, które między innymi odpowiadają za regulację łaknienia. Dzięki jedzeniu większych ilości jabłek możemy skutecznie zahamować swój nadmierny apetyt, co ma swoje plusy szczególnie zimą.

Najważniejsza zaletą jabłek jest jednak wysoka zawartość błonnika i pektyn. Błonnik i pektyny to frakcje cukru nierozpuszczalnego w wodzie, co jest ich główną zaletą. Oznacza to, że pęcznieją w wodzie, tworząc nierozpuszczalne, śliskie masy. Wypełniają zatem żołądek i poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiając masom kałowym przemieszczanie się do wyjścia. Jedzenie pysznych, świeżych jabłek na surowo pomaga więc utrzymać częstotliwość wypróżnień na właściwym poziomie, czyli wspomaga przemianę materii.

Kiedy zjadamy jabłko, dość szybko odczuwamy sytość, co jest zasługą wysokiej zawartości błonnika, szczególnie w skórce oraz tuż pod nią. Kiedy żołądek rozciąga się w sposób mechaniczny, nasz mózg otrzymuje sygnał o sytości, dlatego przestajemy odczuwać głód! Nie bez powodu specjaliści zalecają, aby podczas diet redukcyjnych zawsze mieć przy sobie jabłko na wypadek głodu. Można je bez obaw nosić w torebce lub plecaku i wyciągnąć zawsze wtedy, gdy będziemy odczuwać ssanie w żołądku. Jesień i zima to okres, w którym w sklepach i na targowiskach jest najwięcej pięknych, dojrzałych jabłek polskich odmian. Właśnie wtedy powinniśmy się nimi objadać bez opamiętania, szczególnie że innych owoców jest wtedy jak na lekarstwo.

Jabłka są też owocami stosunkowo mało kalorycznymi, choć trudno zaprzeczyć, że również słodkimi. Jednak cukier zawarty w jabłkach jest o wiele mniej szkodliwy niż tez zawarty w cukierkach czy żelkach, dlatego nie należy się go tak bardzo obawiać. Jedno jabłko to około 50 kalorii. Jest to jednak dość trudne do oszacowania, ponieważ zarówno pod względem rozmiarów, jak i zawartości cukrów jabłka mają nieco inny skład. Można jednak przyjąć, że są to owoce niskokaloryczne, i przez to bardzo polecane przy procesie odchudzania. Odchudzanie będzie dużo skuteczniejsze, kiedy zamiast batonika w torebce zawsze będziemy nosić ze sobą jabłko. Szybko nasyci ono niewielki głód i zapobiegnie sięgnięciu po niezdrową przekąskę. A eliminacja niezdrowych nawyków to przecież pierwszy krok ku skutecznemu zrzucaniu nadmiarowej masy ciała.

Jabłka podczas procesu odchudzania najlepiej jeść w całości. Im mniej rozdrobniony owoc, tym niższy ma indeks glikemiczny, więc zapobiega nadmiernym skokom cukru we krwi. Lepszym wyborem też będą jabłka jedzone ze skórką, w której jest najwięcej witamin i błonnika. Jednak na bazie jabłek można też przyrządzać rozmaite pyszne koktajle – z dodatkiem innych owoców i warzyw. Taki miks owocowo-warzywny to świetne urozmaicenie naszej monotonnej diety i dobry sposób na szybki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je również spożywać w postaci pieczonej, na przykład jako dodatek do dietetycznych ciast, a także jako jabłka pieczone. Dodatek cynamonu nie tylko podkręci ich smak, ale także właściwości odchudzające, jako jedna z przypraw, które są zalecane przy procesie odchudzania! Zdecydowanie – warto mieć jabłko pod ręką!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *