Jajko w chlebie z dodatkiem salsy z pomidorów

DSC_6010

Bardzo lubię oglądać programy kulinarne emitowane prze stację Kuchnia +. Kilka dni temu w programie „Donna Hay, Fast, Fresh, Simple” prowadząca przygotowała jajka sadzone w kromkach chleba. Akurat wczoraj kupiłam chlebek bruschetta i na kolację stworzyłam podobne danie. Dodatkowo do chlebka przygotowałam lekką salsę z pomidorów i dymki. Całość doprawiłam oliwą z oliwek, solą morską i grubo mielonym pieprzem. Całość wyszła przepyszna. Smakowało całej rodzince. Chrupiący chlebek, jajko i orzeźwiająca, aromatyczna salsa.

Składniki, 4 porcje:

4 kromki chleba albo bruschetta
1 łyżka oliwy z oliwek
olej rzepakowy do smażenia
4 jajka
8 średnich pomidorków
1 dymka
mielony pieprz
sól morska

Wykonanie:

Kromki chleba posmarować z każdej strony olejem. Najlepiej zrobić to pędzelkiem. Na suchej patelni usmażyć kromki chleba z każdej strony na złoty kolor. Następnie wydrążyć na środku dziurę w kształcie koła. Do środka wbić jajko, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Smażyć na średnim ogniu około 3-4 minuty.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Odsądzyc nadmiar soku ( najlepiej na sitku). Dymkę pokroić w krążki. W misce połączyć pomidory i dymkę. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Usmażone chlebki wyłożyć na talerz, obłożyć po bokach pomidorową salsą, albo podać salsę obok.

DSC_6035

olej_rzepakowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *