Jak wykorzystać mango podczas odchudzania?

W zastraszającym tempie rośnie liczba ludzi borykających się z nadwagą. Wielu z nich doszło już nawet do otyłości, w tym otyłości zagrażającej zdrowiu i życiu. Właśnie dlatego coraz bardziej i głośniej propaguje się zdrowy styl życia. Najtrudniej jednak zrobić pierwszy krok. Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że dodatkowe kilogramy obciążają nasze stawy i wpływają niekorzystnie na cały organizm. Otłuszczone organy nie mają możliwości wykonywania prawidłowej pracy. Choroby mnożą się na potęgę, a my nie tylko czujemy się coraz gorzej, ale przede wszystkim do zera spada nasza motywacja do działania. Nie czekajmy zatem aż będzie za późno i już dziś małymi kroczkami wprowadzajmy zmiany. Tylko trwała zmiana nawyków na zdrowsze sprawi, że nasze samopoczucie i zdrowie się poprawi.

Dla wielu osób odchudzanie jest procesem trudnym głównie w związku z koniecznością przejścia na dietę. Diety kojarzą się nam z eliminacją wielu produktów, a nawet całych grup produktów. Trudno się z tym pogodzić zwłaszcza jeśli są to nasze ulubione dania i przekąski. Najważniejsze jednak, by nie myśleć o diecie jak o karze i nie zmuszać się do natychmiastowej zmiany stylu życia. Na początek wystarczy, że zrezygnujemy z kolorowych napojów gazowanych. Kiedy już nasz organizm się od nich odzwyczai, a my nie będziemy odczuwać na nie ochoty, wówczas możemy pomyśleć o dalszych zmianach. Nic na siłę i wbrew sobie. Zbyt dużo zbyt szybko doprowadzi jedynie do tego, że prędzej czy później powrócimy do starych nawyków, a to skończy się na pewno dużym efektem jo-jo.

Zapewne nie raz słyszeliście o tym, że najważniejsze w diecie jest spożywanie pięciu porcji warzyw dziennie. Za to owoce stanowią wroga odchudzania i zgrabnej sylwetki. Tymczasem okazuje się, że zaszczytne miejsce w naszym jadłospisie powinny zajmować zarówno warzywa, jak i owoce. One także pełne są witamin i potrzebnych nam składników odżywczych. Stanowią również idealną alternatywę dla wszelkich sklepowych słodkości. Warto więc zrezygnować z przetworzonej żywności z dodatkiem morza cukru i tłuszczów utwardzonych na rzecz świeżych i suszonych owoców. Te suszone świetnie sprawdzą się jako zamiennik dla słodkich żelków. Należy jednak pamiętać, by zawsze patrzeć na skład. To, że są to owoce suszone, wcale nie znaczy, że w opakowaniu nie znajdziemy żadnych dodatków. W wielu przypadkach producenci dodają do takich owoców cukier oraz konserwanty. Dlatego szukajmy w sklepach suszonych owoców bez żadnych dodatków.

Ostatnio coraz więcej mówi się o odchudzających właściwościach mango. Wielu z nas słodkie mango kojarzy się jednak bardziej z dużą ilością cukru niż produktem odchudzającym. Sprawdźmy więc zagadnienie, jakim jest: mango a odchudzanie.

Mango to jeden z najbardziej znanych i popularnych w naszym kraju owoców tropikalnych. Aż 40% całej światowej produkcji pochodzi z Indii. Nic więc dziwnego, że mango jest tam uznawane za króla owoców. Mango jest owocem niskokalorycznym. Ponad 80% jego zawartości stanowi woda. Dzięki temu zawiera zaledwie 60 kalorii w 100 gramach. To czyni go idealną alternatywą dla niezdrowych słodyczy. Jego charakterystyczny, słodkawy smak idealnie komponuje się z wieloma daniami. Owoc ten stanowi bogactwo witaminy C. Zawiera jej aż 35 miligramów na 100 gram. Ponadto zawiera także witaminę A. Znajdziecie jej tu nawet więcej niż w soku pomidorowym. Co istotne mango posiada niski indeks glikemiczny, co czyni go owocem doskonałym w diecie osób chorych na cukrzycę. Naukowcy sugerują, iż mango ma pozytywny wpływ na uwrażliwienie tkanek na insulinę, a więc mogą się nim delektować, bez żadnych wyrzutów sumienia, osoby cierpiące na insulinooporność. Przeprowadzone badania wykazały, iż regularne spożywanie owoców mango może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. W połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi obniża więc ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Jak jeść mango? Do wnętrza można dostać się na dwa sposoby. Nacinamy mango wzdłuż, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki. Drugi sposób to nacięcie każdej połówki w kratkę, wywinięcie skórki na drugą stronę i odcięcie od niej powstałych kostek mango.

Jeśli nie przepadamy za smakiem mango alternatywą mogą być suplementy z ekstraktem z afrykańskiej odmiany tego owocu. Przeprowadzono jednak jeszcze zbyt małą ilość badań, by można było z całą pewnością powiedzieć, że długotrwałe stosowanie tych suplementów nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Lepiej więc postawić na świeże owoce i włączyć mango do codziennego jadłospisu. Możliwości jest wiele, a jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia i kubki smakowe. Mango będzie idealnym dodatkiem do śniadania, jako jeden ze składników owocowego koktajlu. Świetnie pasuje także do sałatek owocowych i wytrawnych, szczególnie tych z dodatkiem kurczaka. Szaszłyki z indyka z dodatkiem chutney z mango zachwycą gości podczas letnich imprez przy grillu. Mango smakuje równie dobrze w wersji suszonej. Razem z garścią orzechów i kawałkiem gorzkiej czekolady stworzy idealny zestaw, kiedy dopadnie nas głód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *