Jakie herbaty wspomogą odchudzanie ?

W obecnej chwili panuje moda na figurę fit. Tylko jak taką figurę uzyskać kiedy posiadamy kilka nadprogramowych kilogramów? Na rynku dostępnych jest szereg suplementów pomocnych przy spalaniu tłuszczu. Nie każdy jednak chciałby się tego rodzaju preparatami wspomagać. A więc co innego możemy zastosować? Herbaty ziołowe to kolejne rozwiązanie naszych ,,kilogramowych” problemów. Różnego rodzaju zioła wspomagają np. spalanie tkanki tłuszczowej, czy poprawiają trawienie. W takim razie jakie herbatki wybrać?

Herbatka na odchudzanie
* Zielona herbata
Jest to napój przyrządzany tylko i wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Herbata ta pochodzi z Chin, skąd rozpowszechniła się na inne kraje Azji, od Japonii po Środkowy Wschód. W ostatnich dziesięcioleciach trwały intensywne badania , czy zielona herbata rzeczywiście ma działanie zdrowotne. Przede wszystkim przypisuje jej się zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany nowotworów jak np. rak piersi przewodu pokarmowego, płuc, jelit czy przełyku. Pomaga również w kontrolowaniu wagi ciała.
Herbata ta posiada również dużą ilość kofeiny. Zawartość zależna jest od ilości suszu, oraz sposobu zaparzania. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że mocna zielona herbata, może mieć wyraźnie wyższą zawartość kofeiny niż kawa.
Spożywanie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tłuszczu, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u młodych zdrowych ludzi.
Pomaga powstrzymywać choroby neurodegeneracyjne takie jak choroba Alzhaimera czy choroba Parkinsona.
Znacząco pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.

Jak ją zaparzać?
Procedura ta wcale nie jest taka skomplikowana i czasochłonna jak mogłaby się wydawać. Chińską zieloną herbatę parzymy około 2-3 minut w temperaturze wody od 70 do 80 stopni. Możemy zaparzyć w temperaturze 70 stopni i wtedy trwa to trochę dłużej, lub skrócić czas parząc w 80 stopniach. Możemy również zaparzyć większą ilość suszu, aby herbata była mocniejsza. Nie powinniśmy jej parzyć dłużej, ani zalewać cieplejszą wodą. Ewentualnie powinniśmy wziąć więcej liści , wtedy będzie mocniejsza.

* Czerwona herbata
Pu-erh jest herbatą uprawianą w Chinach. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, jednak różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Smak posiada dużo bardziej gorzki niż czarna, dlatego tez często dodawane są do niej aromaty cytrynowe. Jest pomocna w utracie masy ciała, łagodzi skutki spożywania alkoholu, wzmacnia organizm, uspokaja, poprawia pamięć, oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników.

Ziołowe herbatki na odchudzanie:
* Pokrzywa
* Lubczyk
* Mięta Pieprzowa
* Szałwia Lekarska
* Fijołek Trójbarwny
* Żeń-szeń

Pokrzywa wykazuje ogrom właściwości. Zawiera witaminy A, B (w tym B1, B2, B3 i B5), C i K. Stanowi cenne źródło mikro- i makroelementów, w szczególności wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i krzemu. Wykazuje działanie antyalergiczne, zapobiega katarom siennym. Bardzo wspomaga układ odpornościowy i ma działanie antybiotyczne. Łagodzi bóle mięśniowe i bóle głowy. Pokrzywa posiada właściwości silnie moczopędne. Stosuje się ją przy obrzękach spowodowanych zatrzymywaniem wody w organizmie, kamicy nerkowej czy zapaleniu pęcherza.

Lubczyk ogrodowy to zioło o rewelacyjnym zapachu i szerokim zastosowaniu kulinarnym. Znano go już w starożytności i hodowano w ogrodach rzymskich oraz greckich.
Stosuje się przy niestrawności, wrzodach czy wzdęciach. posiada zdolność do pobudzania menstruacji.

Mięta pieprzowa jest źródłem witaminy A i C, oraz żelaza, cynku, wapnia, potasu i magnezu. Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, pobudza wytwarzanie żółci i reguluje pracę jelit. Działa wiatropędnie, zapobiega wzdęciom i jest pomocna w zaparciach. Wpływa tonizująco na układ nerwowy , zmniejszając bóle migrenowe. Napar z mięty jest pomocny w zapaleniach jamy ustnej, czy niwelowaniu z niej brzydkiego zapachu. Doskonale pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów sprzyjając szybkiej przemianie materii. Skutecznie hamuje apetyt, a także chęć na podjadanie słodyczy.

Szałwia lekarska jest źródłem witamin A, C, witaminy z grupy B i minerałów: wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo. Herbata ta pita po posiłku pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Ułatwia trawienie i przyswajalność pokarmów. Wspomaga leczenie niestrawności, oraz wzdęć, oraz obniża nieco poziom cukru we krwi. Posiada działanie antyseptyczne, grzybobójcze, hamuje rozmnażanie się bakterii. Ogranicza potliwość wynikającą np. z nadczynności tarczycy, nerwicy, czy gorączki.

Fijołek trójbarwny posiada działanie silnie odtruwające, oraz moczopędnie. Stosowany jest przy kamicy nerkowej, zapaleniu pęcherza, czy w przypadkach zatrzymywania wody przez organizm. Posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, antybakteryjne i uspakajające.

Żeń-szeń zmniejsza poziom glukozy we krwi. Działa przeciwzakrzepowo, oraz poprawia krążenie. Jest źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Posiada szerokie spektrum właściwości jak : redukcja stresu, podnoszenie odporności, obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała cukrzycy i zapobiega nowotworom. Korzystnie wpływa na wątrobę zwiększając aktywność mikrofagów, odpowiadających za usuwanie toksyn z organizmu.

Jak widać wybór mamy na prawdę duży. Z pewnością będziemy w stanie wybrać herbatkę odpowiadającą naszym wymogom. Należy jednak pamiętać, że zrzucaniu zbędnych kilogramów powinna nam towarzyszyć również aktywność fizyczna, oraz dobrze zbilansowana dieta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *