Jesienna zupa z ciecierzycy

DSC_2401

Pożywna jesienno-zimowa zupa z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego idealnie nadaje się na danie główne. Ciecierzyca jest bardzo popularna w kuchni krajach północno-afrykańskich, ale również we Włoszech czy Hiszpanii. Zupa znakomicie smakuje z płatkami parmezanu i ciepłym chlebem. W mojej wersji wzbogaciłam zupę o różyczki kalafiora oraz intensywniej ją przyprawiłam.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łodygi pora
2 cukinie
2 ząbki czosnku
800 g pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 l bulionu z drobiu
1 puszka ciecierzycy
1/2 główki kalafiora
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
sos sojowy
gałka muszkatołowa
skórka z parmezanu

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Por pokroić w krążki, a cukinię w większą kostkę. Do garnka wrzucić por oraz cukinie i dusić na średnim ogniu przez 5 minut, stale mieszając.

Dołożyć rozgnieciony czosnek, pomidory, przecier pomidorowy i ciecierzycę. Zalać wszystko bulionem. Dodać małe różyczki kalafiora oraz skórkę z parmezanu i zagotować zupę. Gotować przez 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz 4 kroplami sosu sojowego. Podawać z płatkami tartego parmezanu i pieczywem.

DSC_2391

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *