Jak schudnąć z brzucha?

Można śmiało powiedzieć, że panuje teraz nietypowa moda na jedzenie kiszonek. Stały się one jednymi z najpopularniejszych produktów wśród artykułów zdrowych i dietetycznych. Coraz bardziej doceniamy ich korzystne właściwości. Dowiadujemy się, że taka kapusta kiszona na odchudzanie czy zwykłe ogórki kiszone mogłyby zastąpić nam nawet specjalne probiotyki, kupowane zwykle w aptekach. Kiszonki przede wszystkim wspierają nasz układ immunologiczny. Dzięki nim wzmacniamy swoją odporność, a to z kolei pozwala nam unikać tych wszystkich chorób, które roznoszą się na ludziach bezustannie – zwłaszcza teraz, gdy pogoda za oknem zdecydowanie nie dopisuje, a my nie zdołaliśmy się jeszcze przyzwyczaić do mroźnego powietrza i niskiej temperatury. Jedząc kiszonki, w naturalny sposób wspieramy swoją odporność. Oprócz tego na ich spożyciu możemy zyskać dużo więcej – przede wszystkim niższą wagę i prostsze odchudzanie.

Proces kiszenia pozwala nam na przedłużanie terminu ważności różnych produktów. Znany jest ludziom już od dawnych lat, a mimo tego wciąż nie stracił swojej wartości i popularności. Wykorzystujemy go na co dzień. W swoich domach i mieszkaniach przygotowujemy od czasu do czasu ogromną ilość słoików wypełnionych ogórkami kiszonymi bądź właśnie kapustę kiszoną. Dziś robimy to jednak z innego powodu niż dawniej. Mimo iż mamy stały dostęp do świeżych ogórków czy takiej kapusty, mogąc je kupić nawet zimą czy późną jesienią, smak tych artykułów kiszonych odpowiada nam tak bardzo, że wolimy już trochę się potrudzić, aby potem móc je w dowolnej chwili spożyć. W dawnych czasach dostęp do świeżych warzyw był jednak mocno utrudniony. O ile latem i wiosną mogliśmy je kupować bądź samodzielnie sadzić, tak podczas jesieni i zimy kupowaliśmy je z trudnością. Ograniczony dostęp zachęcił więc ludzi do przygotowywania różnych przetworów. W procesie kiszenia uzyskiwali oni dłuższy termin ważności warzyw, dzięki czemu nawet później mogli je jeść, gdy sezon letni na dobre się zakończył, a w sklepach zaczęło brakować ogórków czy zwykłej kapusty.

Kapusta kiszona na odchudzanie ma wiele drogocennych właściwości odżywczych. Zawdzięcza je głównie występującym w niej bakteriom probiotycznym – są to dokładnie te same bakterie, które znajdziemy w aptecznych probiotykach, przeważnie stosowanych wraz z antybiotykami i silniejszymi lekami farmakologicznymi. Jedząc kapustę kiszoną, dbamy o swoją mikroflorę jelitową. Jej wpływ na działanie jelit jest niesamowity i został już wielokrotnie potwierdzony podczas przeprowadzanych nad nią badań. Wyniki są tutaj jednoznaczne. Kapusta kiszona jest dla nas jednym z najlepszych naturalnych probiotyków. Kształtuje naszą odporność, dlatego osoby, które spożywają ją regularnie, zazwyczaj znaczne rzadziej chorują, a gdy już dojdzie u nich do rozwinięcia się pewnej choroby, mija ona o wiele szybciej. Kiszonki poprzez wspieranie naszych jelit mogą także zagwarantować nam szybszą utratę masy ciała. Jedząc je, zaczynamy mieć większą kontrolę nad swoją wagą i prędzej możemy schudnąć. Probiotyki oddziałują również na nasz układ nerwowy. Działają uspokajająco i wyciszają nerwy, zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowania na nerwicę lub depresję. Bakterie probiotyczne wykazują się dodatkowo sporą zawartością witaminy K oraz wszystkich witamin z grupy B. Jedząc taką zwykłą kapustę kiszoną, możemy zatem w korzystny sposób uzupełnić swoje niedobory różnych substancji.

Mimo iż same bakterie probiotyczne dostarczają nam przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminę K, kapusta kiszona kryje w sobie także sporą dawkę witaminy C. A sami dobrze wiemy o tym, jak korzystnie oddziałuje ona na nasz układ odpornościowy. Od lat wbijane jest nam do głowy, że jeśli będziemy spożywać takie cytryny, w trakcie zimy i jesieni choroby nie będą nas dopadać. Częściowo jest to prawda, ale jednak nie do końca. Mimo iż cytryny od lat uchodzą za najlepsze źródło witaminy C, w rzeczywistości znacznie większe jej ilości kryją się chociażby w takiej kapuście kiszonej. Nie możemy też zakładać, że jedząc ją w jakichś gigantycznych ilościach, nigdy więcej już nie zachorujemy. Nad tą kwestią przeprowadzono bowiem specjalne badania. Nie wykazały one, jakoby witamina C mogła zabezpieczyć nas przed zachorowaniem, ale potwierdziły, iż przyjmowana regularnie jest w stanie skrócić czas trwania grypy czy przeziębienie. I tak warto ją zatem przyjmować. Chociażby pod postacią kiszonej kapusty.

Kapusta kiszona na odchudzanie będzie świetnym wyborem również dlatego, że nie zawiera ona wielu kalorii. Jest tak niskokaloryczna i dietetyczna, że nawet gdyby udało nam się zjeść całe solidne, wypełnione nią wiaderko, najprawdopodobniej nie dostrzeglibyśmy potem żadnego dodatkowego przypływu kilogramów. Kapustę kiszoną powinniśmy dodawać niemalże do wszystkich swoich potraw. Koniecznie ją sobie przygotujmy i uzupełniajmy nią obiady, kolacje oraz słone śniadania. Dzięki takim niskokalorycznym produktom w prosty sposób podwyższamy objętość swoich dań i lepiej się nimi nasycamy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here