Kasza jaglana ze śliwkami

DSC_5676

Jesień zawitała do Nas na dobre. Dni są coraz chłodniejsze i krótsze, dlatego rano warto zadbać o zdrowe i pożywne śniadanie. Kasza jaglana to podobno królowa kasz. Jest lekkostrawna, nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Warto polecić ją osobom chorującym na celiakię, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Do mojej kaszy dodałam także banana i cynamon. Banany są bogate w witaminy i składniki mineralne, które są dla organizmu naturalnym źródłem energii, zaś cynamon posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Zatem zachęcam Was do przygotowania tej smacznej bomby energetyczno- witaminowej, być może nie jednego z Was uchroni przed jesiennym przeziębieniem.

Składniki, 2 porcje:

Kasza:

100 g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 1,5 %
2 dojrzałe banany

Śliwki:

6 śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki wody (najlepiej letniej)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:

Śliwki: Śliwki umyć pod bieżącą wodą. Wydrążyć pestki, pokroić w grube plastry. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy cukier zbrązowieje, delikatnie wlać wodę, ciągle mieszając.

* Zimna woda może spowodować, iż  na patelni powstanie twardy karmel,  dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej.

Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić śliwki oraz korę cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż  śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).

Kasza: Kaszę wypłukać trzykrotnie pod letnią wodą ( w ten sposób utraci swoją naturalną goryczkę). W rondlu zagotować mleko, a następnie dodać do niego kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszać) przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć kasze z ognia i zamieszać. Banany rozgnieść widelcem na papkę, a następnie dodać do kaszy. Całość dokładnie wymieszać.

Do małej miseczki przełożyć kaszę, a na górę wyłożyć karmelizowane śliwki.
Najlepiej smakuje podane na ciepło.

DSC_5658

DSC_5677 DSC_5682 DSC_5685 DSC_5688 DSC_5710 DSC_5713

Jesienne Superfoods

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *