Kasza manna z karmelizowanymi śliwkami

DSC_5524

Moja dzisiejsza propozycja dla Was może być zarówno sycącym, ciepłym śniadaniem jak i pysznym deserem na zimno. Na bazarach i targowiskach jeszcze bez problemu kupimy świeże śliwki, dlatego warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i przygotować ten pyszny, zdrowy deser.

Składniki, 2 porcje:

Kasza:

2 szklanki mleka 1,5 %
5 łyżek kaszy manny
2 płaskie łyżki cukru

Śliwki:

6 śliwek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki wody (najlepiej letniej)
kora cynamonu

Wykonanie:

Śliwki: Śliwki umyć pod bieżącą wodą. Wydrążyć pestki, pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Gdy cukier zbrązowieje, delikatnie wlać wodę, ciągle mieszając.

* Zimna woda może spowodować, iż  na patelni powstanie twardy karmel,  dlatego radzę dodać wody cieplejszej, letniej.

Kiedy powstanie płynna, ale nieco gęstsza, złocista masa, wrzucić śliwki oraz korę cynamonu i podsmażyć całość do chwili, aż  śliwki puszczą sok i pięknie się zezłocą ( 2-3 minuty na średnim ogniu).

Kasza: W rondelku mieszamy zimne mleko, cukier oraz kaszę. Na niewielkim ogniu podgrzewamy całość nieustannie mieszając (najlepiej rózgą). Po kilku minutach kasza zacznie intensywnie gęstnieć, wówczas należy zmniejszyć ogień i całość delikatnie podgrzewać mieszając około 1 minuty.

Do małej miseczki przekładamy kaszę, a na górę wykładamy karmelizowane śliwki. Serwujemy ciepłe bądź pozostawiamy do wystygnięcia.

DSC_5542 DSC_5549 DSC_5559 DSC_5510

Jesienne Superfoods

2 przemyślenia nt. „Kasza manna z karmelizowanymi śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *