Wino a odchudzanie

Wiele ziół o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i odchudzających możemy odnaleźć we własnej kuchni. Do ziół zaliczamy wszystkie rośliny posiadające substancje, które wpływają na metabolizm człowieka oraz dostarczają surowców zielarskich. Jednym z ich przedstawicieli jest kminek, a dokładniej jego wykorzystywana w kuchni część: owoce. W ich składzie znajduje się wiele substancji odpowiadających za łagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Kminek a odchudzanie: kminek zalicza się do grupy przypraw przyspieszających metabolizm. Dlatego jeśli interesuje nas przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, wcale nie będzie konieczne sięganie po drogie apteczne suplementy. Zamiast tego wystarczy nam zajrzeć do kuchni aby skorzystać z wiedzy znanej od pokoleń.
Kminek zwyczajny (Carum carvi), zalicza się do jednych z najstarszych roślin, które znane były już w starożytnej Grecji i Rzymie. Występuje w stanie dzikim w Europie i Azji. W Polsce można go napotkać na łąkach, przy drogach, a także otrzymywany jest z upraw. Jego owoce dodaje się do zup, pieczywa, kiszonej kapusty, mięsa, wędlin, paluszków, serów, pasztecików, solanek i alkoholi. Jest on również znany jako kminek polny, kmin polski, kminek pospolity, kmin, karolek, karulek, hanyż polny, karba. Jest to dwuletnia roślina, u której w pierwszym roku wyrasta rozeta liściowa, a w drugim tworzą się pędy kwiatowe, które dorastają nawet do 1 metra wysokości. Na zakończeniu każdego pędu znajduje się baldach, w którym rosną białe lub różowe kwiaty. Ta roślina owocuje w lipcu, a jej owoce to łukowato wygięte, drobne brązowe rozłupki, które właśnie stanowią surowiec zielarski.
Właściwości zdrowotne kminku wynikają z tego, że jego owoce są źródłem olejku eterycznego (złożonego z karwonu i limonenu), garbników, soli mineralnych, kumaryn, flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), wosku, tłuszczów, żywic, białek, cukrów prostych oraz kwasów organicznych (np. kawowego). Dzięki temu unikalnemu składowi spożywanie kminku niesie ze sobą wiele korzyści. Do najważniejszych z nich niewątpliwie można zaliczyć poprawianie trawienia i apetytu ,polepszanie przyswajania składników pokarmowych, pobudzanie wydzielania soków żołądkowych, a także żółci i moczu. Co więcej, będzie to oddziaływanie spazmolitycznie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a także działanie rozkurczowe, przeciwwzdęciowe i wiatropędne.
Ze spożywaniem kminku wiąże się również zapobieganie powstawaniu szkodliwych produktów utleniania w trakcie obróbki kulinarnej, co składa się na działanie antyoksydacyjne. Kminek posiada także właściwości mlekopędne. Dodatkowo, monoterpeny występujące w olejku kminkowym wykazują działanie pobudzające ośrodkowy układ nerwowy oraz cechują się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwnowotworowymi. Olejek kminkowy może również przynieść nam ulgę jeśli cierpimy z powodu zewnętrznych zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i pasożytniczych. Dzięki swoim właściwościom kminek potrafi zahamować rozwój dermatofitów, jak również grzybów pleśniowych zaliczających się do rodzaju Aspergillus, Epidermophyton, Trichophyton. Wreszcie, alkoholowe wyciągi kminku wykazują się działaniem przeciwbakteryjnym wobec E. Coli, Shigella spp., C. abicans, S. aureus, B. cereus, S. venezuelae, S. enterica, L. monocytogenes czy C. jejuni.
Co istotne, napar kminkowy dobrze sprawdza się przy łagodzeniu kolki u niemowląt, podobnie jak w przypadku wzdęć, braku apetytu, niestrawności, pobudzania wydzielania żółci oraz moczu, soków trawiennych i laktacji w przypadku matek karmiących. Celem przygotowania tego naparu zalewamy 250 ml wrzątku 1 łyżeczkę zmielonych owoców kminku. Pozostawiamy to pod przykryciem i 15 minutach napar jest gotowy. Należy go odcedzić i pić w przypadku wystąpienia wymienionych wyżej dolegliwości.
Na bazie kminku można również sporządzić napój odchudzający, którego skuteczność została potwierdzona naukowo. Do sporządzenia takiego napoju potrzebne będą:
• nasiona kminku,
• ciepła, przegotowana woda,
• cynamon,
• starta skórka z cytryny,
• imbir w proszku.
Celem przygotowania, do szklanki ciepłej wody należy dodać łyżeczkę kminku, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę startej skórki z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Następnie napój należy pić trzy razy dziennie przed posiłkami. Pierwsze efekty kuracji odchudzającej naparem z kminku będą widoczne już po tygodniu.
Takie napary sporządzone z owoców kminku regulują procesy przemiany materii, korzystnie wpływają na metabolizm, wzmagają aktywność enzymów żołądkowych i wspomagają naturalne wydzielanie soków trawiennych. Mogłoby się zatem wydawać, że samo ich spożywanie wystarczy aby osiągnąć zamierzone efekty odchudzania. Należy jednak pamiętać, że w procesie redukcji masy ciała najważniejsza będzie zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna, a takie substancje wspomagające to jedynie dodatek.
Dzięki swojemu unikalnemu składowi owoce kminku znajdują zastosowanie jako surowiec zielarski o wielu korzystnych właściwościach dla naszego organizmu. Ich spożywanie, szczególnie w postaci specjalnie przygotowanych naparów, pomaga w łagodzeniu przede wszystkim skurczów jelit i wzdęć, a także pobudza metabolizm i wzmaga apetyt.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here