Kostka malinowa

kostka_malinowa (5)

Kostka malinowa to przyjemny, lekki i orzeźwiający deser. Polubią go zarówno dorośli jak i dzieci. Idealny na letnie upały. Prosty i szybki w przygotowaniu, a poza tym pięknie się prezentuje. Zapraszam po przepis.

Składniki ( blacha 36 x 26 cm):

30 sztuk podłużnych biszkoptów
1 płaska łyżka kawy zbożowej
1/4 szklanki mleka
10-20 sztuk malin do dekoracji

Pianka:

600 ml śmietany 36 %
2 galaretki malinowe
3 łyżki cukru pudru

Mus:

1 galaretka malinowa
200 g świeżych malin

Wykonanie:

Kawę zbożową zalać gorącą wodą do połowy kubka i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Na dnie blachy ułożyć biszkopty i nasączyć je dobrze kawą ( 2 łyżeczki na jeden biszkopt).

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę 36 % ubić na sztywną pianę, na sam koniec ubijania dodać cukier. Gdy  galaretka zacznie tężeć wlać ją stopniowo do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Po dokładnym zmiksowaniu całość wylać na blaszkę z biszkoptami i wstawić do lodówki na minimum 30 minut w celu schłodzenia.

Mus: Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Maliny zmiksować na mus. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus malinowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch ciasta. Poczekać, aż lekko stężeje i przyozdobić wierzch malinami. Odstawić do lodówki na około 3 godziny w celu schłodzenia.

kostka_malinowa (4) kostka_malinowa (3) kostka_malinowa (2) kostka_malinowa (1)

Przysmaki dla taty 4

7 przemyśleń nt. „Kostka malinowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *