Krem straciatella z musem truskawkowym

krem_straciatella_smakowisko (5)

Dziś przygotowałam dla Was coś słodkiego i szybkiego. Miałam w lodówce kremówkę i serek mascarpone, którym wkrótce kończył się termin ważności oraz mrożone truskawki. Z tych i kilku innych składników powstał dzisiejszy deser. Lekki, orzeźwiający i szybki w przygotowaniu. Zapraszam po przepis.

Składniki, 4 porcje:

1 opakowanie serka mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny
4 kostki gorzkiej czekolady
20 sztuk truskawek świeżych/mrożonych
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Krem: Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z limonki/cytryny na gładką masę.  Kremówkę ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć ją z serkiem. Na sam koniec dodać startą na tarce (na małych oczkach) gorzką czekoladę. Kremem wypełnić pucharki/szklanki do 1/2 ich wysokości i wstawić do lodówki.

Mus: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej mus truskawkowy i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylać na wierzch pucharków. Odstawić do lodówki na około 2 godziny w celu schłodzenia.

krem_straciatella_smakowisko (3)

krem_straciatella_smakowisko (4)

krem_straciatella_smakowisko (2)

krem_straciatella_smakowisko (6)

6 przemyśleń nt. „Krem straciatella z musem truskawkowym

    1. Wpadłam w odwiedziny do Ciebie i bardzo mi się spodobało,będę zaglądać częściej 🙂 z przepisu na bitki napewno skorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *