Krucha tarta z truskawkami i kruszonką

DSC_6110

Kupiłam wczoraj na straganie dwa koszyczki truskawek z zamysłem zamrożenia ich na ciężkie, zimowe czasy. Jednak w trakcie ich obierania i pakowania nie mogłam oprzeć się pokusie, aby coś z nich przygotować. Wybór padł na słodki kompot z truskawek oraz na kruchą tarte z kruszonką. A dziś kompot już wypity, tarta zjedzona, ale są zdjęcia i zaraz będzie przepis.

Składniki:

½ kostki margaryny
¾ szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 jajko
skórka z 1 cytryny
0,5 kg truskawek
Kruszonka:

200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g margaryny

Wykonanie:

Z margaryny, mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru, jajka i skórki zagnieść ciasto ( można to zrobić na stolnicy albo mikserem). Jeśli ciasto się klei do rąk dodać trochę mąki pszennej i wyrobić. Ciasto musi być miękkie ale nie kleiste. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

W między czasie przygotować foremkę do tarty smarując całą miękkim masłem. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.

Margarynę na kruszonką rozpuścić w rondelku i ostudzić. W misce połączyć mąkę oraz cukier, a następnie całość zalać stopioną margaryną. Całość wyrobić ręką, aż do połączenie się wszystkich składników.

DSC_6141

Formę do tarty wylepić ciastem (dno oraz boki). Podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu na ciasto wyłożyć truskawki i całość posypać kruszonką. Piec dalej przez 20 minut w tej samej temperaturze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *