Kruche paszteciki wigilijne

DSC_3890

Przepis na te paszteciki pochodzi od mojej koleżanki z czasów studiów. Jadaliśmy je co roku na studenckich Wigiliach. Teraz robię je jako dodatek do wigilijnego barszczu. Paszteciki są kruche i delikatne. Najlepiej smakują na ciepło. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest dość proste. Dziękuję Emilko za zdradzenie mi twojego sekretnego przepisu 😉

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 kostka masła
2 łyżki śmietany 12 %
szczypta soli

Farsz:

1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 jajka ugotowane i 2 jajka surowe
masło do smażenia
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto  ( jeśli podczas wyrabiania ciasto będzie Wam się kleić do rąk podsypujcie je mąką, aż do uzyskania właściwej konsystencji).  Odstawić do lodówki. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 2 jajka ugotować na twardo.

Pieczarki i cebulę dusić razem około 10 minut na maśle. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jajka wystudzić, obrać i drobno posiekać. W misce połączyć ze sobą pieczarki i ugotowane jajka, dodać pokrojoną natkę pietruszki i 1 surowe jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek około 3 mm. Wykrawać koła ( ja wykrawam dużym kubkiem) o średnicy około 10 cm. Na środek nałożyć farsz, a następnie zawinąć do środka jeden bok, posmarować go roztrzepanym jakiem i dokleić drugi bok. Lekko docisnąć.

Paszteciki ułożyć na blaszce wysypanej mąką, posmarować jajkiem po wierzchu. Piec w temp 180 stopni ok 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.

DSC_3878

9 przemyśleń nt. „Kruche paszteciki wigilijne

  1. Dziękuję za przepis na te pyszne paszteciki. ) Zrobiłam je w ub roku na proszoną Wigilię……zrobiły furorę 🙂 W tym roku również je zrobię, już jest zamówienie 🙂 Musiałam dodać więcej mąki bo strasznie kleiły się do rąk:) Nie wiem dlaczego?

    1. Cieszę się, że paszteciki smakowały;) Co do ciasta to ja zawszę podczas wyrabiania podsypuję sobie mąką jak ciasto się klei, nie dopisałam tego w przepisie, zaraz poprawiam.

      1. Kolejny rok z Twoimi wigilijnymi pasztecikami :)) W tym roku podwójna porcja bo za szybko znikają ze stołu :))) Dziękuje 🙂

    1. Akurat nie robiłam w tym roku tych pasztecików, ale z tego co pamiętam to zawsze 2 blachy ( te z piekarnika) wychodziły.

  2. Tak z ciekawości w jakiej temperaturze piec i jak długo? Bo chciałam zrobić sama, a nie kupować ciągle ciasto francuskie 😀

    1. Witam

      Podczas przenosin bloga na WordPress wycięło mi fragment na temat pieczenia. Dzięki za uwagę, sama bym tego nie zauważyła 😉
      Już podaje: Piec w temp 180 stopni ok 25-30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru. Smacznego życzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *