Kurczak w cieście francuskim z fasolką

kurczak_w_ciesciefrancuskim_smakowisko (3)

Jeśli znudziła się Wam tradycyjnie przyrządzana pierś z kurczaka, proponuję zawinąć ją w ciasto francuskie i upiec w piekarniku. Do tego ugotować fasolkę szparagową, doprawić ją sosem vinegret Knorra i obiad gotowy. Staram się jak najmniej używać gotowych sosów czy innej przetworzonej żywności. Jednak sosy sałatkowe Knorr bardzo lubię, ponieważ bardzo fajnie smakują i  nie zawierają glutaminianu sodu. Niestety w dzisiejszych czasach nie da się wyeliminować przetworzonych produktów w 100 %. Zjedzenie czegoś od czasu do czas na pewno nie zaszkodzi, a czasami pozwala zaoszczędzić czas, gdy musimy na szybko przygotować coś do jedzenia.

Składniki, 2 porcje:

Kurczak:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 suszone pomidory
50 g sera feta
nasiona sezamu
sól, pieprz

Fasolka:

400 g świeżej fasolki szparagowej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sos francuski Knorr

Wykonanie:

Kurczak: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. W każdej piersi naciąć nożem kieszonkę, a następnie do każdej włożyć 2 suszone pomidory i ser feta. Mięso dobrze przyprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie ponacinać zgodnie z rysunkiem poniżej:

ciecie ciasta

Mięso ułożyć na środku i zawijać. Najlepiej zacząć od góry i dołu. Lewy górny róg składać do środka, potem prawy górny róg – też do środka, to samo z dolną częścią. Następnie ponacinane paski przekładać na przemian raz z lewej, raz z prawej strony do utworzenia warkocza. Tak samo postąpić z drugim filetem. Następnie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 st.C. Ciasto powinno być ładnie rumiane.

Fasolka: Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować na parze. Ja gotuję około 8-10 minut. Wystudzić.  Sos francuski połączyć z oliwią z oliwek. Przygotowanym sosem polać fasolkę.

kurczak_w_ciesciefrancuskim_smakowisko (1)

kurczak_w_ciesciefrancuskim_smakowisko (4)kurczak_w_ciesciefrancuskim_smakowisko (2)

3 przemyślenia nt. „Kurczak w cieście francuskim z fasolką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *