Kurczak w sosie paprykowym

DSC_9268

Jak już kiedyś pisałam uwielbiam oglądać Kuchnię Plus. Ostatnio w programie Anny Olsen „Przepis na świeżość” wypatrzyłam przepis na duszonego kurczaka w sosie paprykowym podawanego z makaronem z brązowym masełkiem. Przepis tak bardzo mi się spodobał, że postanowiłam go od razu przygotować. Kurczak wyszedł fenomenalnie – aromatyczny, kruchy i soczysty, a makaron z brązowym masełkiem pycha. Polecam.

Składniki, 4 porcje:

Mięso:

2 łyżki oleju
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg piersi z kurczaka
2 cebule pokrojone w grubą kostkę
3 łodygi selera naciowego pokrojonego w grubą kostkę
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu drobiowego albo wody
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 liście laurowe
gruba sól i mielony czarny pieprz
2 łyżki zimnego masła

Makaron:

500 g makaronu świderki
100 g masła
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso: W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Piersi z kurczaka przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Mięso obsmażyć w garnku (w dwóch porcjach- podczas smażenia całej porcji od razu temperatura oleju znacznie się obniża) z obu stron, aż zbrązowieje. Obsmażone mięso wyjąć z garnka i odłożyć na bok. Do garnka wrzucić cebulą i seler, smażyć przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.

Całość zalać  bulionem lub wodą, dodać tymianek oraz liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć piersi z kurczaka do garnka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso i papryka będą miękkie. Wyjąć mięso i liście laurowe z garnka, a resztę zmiksować na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem). Dodać pokrojone w kosteczkę masło i dalej miksować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka, zalać sosem i dusić dalej na małym ogniu przez około 10 minut.

Makaron: Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Na patelni stopić masło na średnim ogniu i podgrzewać, aż przestanie się pienić. Podsmażyć cebulę na maśle przez 5 minut, aż się zrumieni, a masło zacznie orzechowo pachnieć. Na patelnię dodać makaron oraz zielony groszek, zmniejsz płomień, starannie wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

DSC_9277

DSC_9290

DSC_9304

DSC_9314

5 przemyśleń nt. „Kurczak w sosie paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *