Kurczak z grilla z sałatką z grejpfruta

DSC_4777

Przepis na to danie pochodzi z książki Marka Bardadyna „Odchudzająca książka kucharska wg diety strukturalnej”. Dieta strukturalna nie jest dietą w tradycyjnym rozumieniu tego słowa. Dieta strukturalna to tylko zdrowy sposób odżywiania. Spożywanie posiłków składających się z tzw. produktów strukturalnych pozwoli nam w naturalny sposób pozbyć się nad programowych kalorii. Wypróbowałam już kilka przepisów z tej książki i wyszły naprawdę pyszne. Dziś polecam kurczaka w ziołowej przyprawie do grilla z grejpfrutową sałatka i pieczoną bagietką – brzmi mało dietetycznie 😉

Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 średnia cykoria
1 czerwony grejpfrut
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki jogurtu naturalnego
ziołowa przyprawa do grilla
1 łyżka ziół do sałatek np. Kamis
sól

Wykonanie:

Z oliwy z oliwek, soku z 1/2 cytryny i przyprawy ziołowej do grilla przygotować marynatę do kurczaka. Piersi lekko rozbić i dokładnie natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Posolić bezpośrednio przed pieczeniem lub grillowaniem.

Cykorię umyć i pokroić w większe paski. Grejpfruta obrać, podzielić na małe cząstki, z którym można ściągnąć błonki, by usunąć goryczkę. W misce wymieszać cykorię, kawałki grejpfruta. Jogurt wymieszać z cytryną i ziołami do sałatek. Powstałym sosem polać sałatkę.

Piersi z kurczaka zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec przez 15 minut zawinięte i 10 minut odkryte, żeby się zarumieniły. Piersi można również upiec na grillu.

Bagietkę pokroić w małe kromeczki, posmarować masłem i upiec w piekarniku na złoty kolor.

DSC_4786

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *