Kuskus z warzywami

DSC_2317

Uwielbiam kasze kuskus za jej smak oraz szybkość i łatwość przygotowania. Ostatnio bardzo często robię na obiad kuskus z kurczakiem, cukinią i selerem naciowym, a wszystko przyprawiam sosem sojowym i orientalnymi przyprawami. Przygotowanie całości trwa nie dłużej niż 30 minut, a danie jest bardzo smaczne i sycące. Polecam dla zabieganych, wielbicieli kasz i orientu.

Składniki, 4 porcje:

500 g piersi z kurczaka
2 małe cukinie
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy kuskus
1 łyżeczka przyprawy Kucharek
3 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Na początku przygotować kasze kuskus. Do średniej wielkości miski wsypać kaszę, dodać do niej przyprawę kucharek i zalać wrzącą wodą. Wody należy wlać około 1 cm ponad poziom kaszy. Miskę przykryć talerzem i odstawić kuskus do spęcznienia.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie kurczaka dodać na patelnię i smażyć na średnim ogniu. Po 3-4 minutach smażenia na patelnię dodać sos sojowy, kardamon, imbir, cynamon, słodką i ostrą paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć dalej.

Łodygi selera oraz cukinie umyć i osuszyć. Seler pokroić w plasterki, cukinie najpierw w plastry, a następnie w ćwiartki, warzywa wrzucić na patelnię. Całość smażyć razem około 10 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Do warzyw i kurczaka dodać kuskus i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.

DSC_2311

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *