Leczo z cukinią

DSC_5719

Za kilka dni listopad. Jesień zadomowiła się u nas na dobre. Dni są coraz krótsze. Coraz szybciej nadchodzi zmrok. Gdy wracamy z pracy chętnie zajadamy pożywne, ciepłe zupy i gulasze. Dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewające i pyszne leczo z cukinią. Jest to spolszczona, moja wersja klasycznego węgierskiego leczo. Czerwona papryka, cukinia, pieczarki, pomidory i podsmażona domowa, biała kiełbaska od rodziców. Aromatyczne, bogate w warzywa, a jednocześnie swojskie. I do tego zdrowe.

Składniki:

500 g pieczarek
500 g białej, parzonej kiełbasy
2 czerwone papryki
2 średnie cukinie
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory
200 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki zimnej wody
1 łyżka Vegety Natur
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
ketchup pikantny
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.

Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć paprykę przez około 5 minut. W między czasie obrać cukinie i  pokroić ją w dużą kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać słodką i ostrą papryką. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać na patelnię. Smażyć razem z papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z pieczarkami.

Białą kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i przesmażyć chwilę (aż się przyrumieni) na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami. Całość zamieszać.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do garnka z pozostałymi składnikami.

Dodać koncentrat pomidorowy, około 150 g ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć, przyprawić Vegetą Natur i podlać wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

DSC_5734 DSC_5735 DSC_5763

 

2 przemyślenia nt. „Leczo z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *