Łosoś w sosie kaparowym

DSC_1162

Dziś prezentuję kolejny przepis podpatrzony u Joasi z Kwestii Smaku. Jest to łosoś w sosie winno-kaparowym podany z młodymi ziemniaczkami. Do tak przyrządzonego łososia świetnie pasują ziemniaki w dowolnej postacią i zielone, gotowane warzywa np. fasolka szparagowa.

Składniki, 2 porcje:

2 dzwonka z łososia
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki kaparów
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
300 g młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ziemniaki umyć ( jeśli chcemy je jeść ze skórką dokładnie wyszorować szczoteczką). W osolonej wodzie (1 łyżeczka) ugotować ziemniaki w mundurkach (około 25-30 min na średnim ogniu). Ziemniaki można podać obrane ze skórki,  lub w mundurkach pokrojone w ćwiartki i usmażone na patelni.

Dzwonka łososia umyć, osuszyć i posypać obficie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Łososia zdjąć z patelni i trzymać w cieple ( ja otulam go folią aluminiową). Na patelnię wlać białe wino i gotować przez około 1 minutę, aż większość płynu odparuje. Dodać kapary, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty. Poszatkować natkę pietruszki i dodać do sosu. Następnie ponownie włożyć rybę na patelnię i obtoczyć  w sosie. Potrzymać chwilę na patelni i od razu podawać.

DSC_1155

DSC_1156

DSC_1169

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *