Makaron z czerwonym pesto

DSC_0285

Uwielbiam pesto, jednak do tej pory jadałam tylko zielone, dlatego pomyślałam dlaczego by nie spróbować przyrządzić domowego czerwonego pesto. Opinie znajomych o gotowych wersjach czerwonego pesto nie były zbyt pochlebne. Podobno są mało aromatyczne i nasączone masą oliwy – osobiście nie miałam okazji próbować. Kierując się zasadami przygotowania zielonego pesto wrzuciłam do miksera suszone pomidory w oleju, czosnek, parmezan, orzechy laskowe i wszytko zmiksowałam. Na końcu stopniowo dolałam oliwę z oliwek i doprawiłam do smaku. Według mnie wyszło przepyszne. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki, 4 porcje:

Pesto:

1 słoik suszonych pomidorów ( 300 g)
50 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
garść orzechów laskowych
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 szklanki  oliwy extra virgin
sól, pieprz

Dodatki:

500 g piersi z kurczaka
500 g makaronu penne lub świderki
sól, pieprz
olej do smażenia
świeża bazylia

Wykonanie:

Pesto: Suszone pomidory, orzechy laskowe ( ja siekam je lekko przed dodaniem), roztarty czosnek, parmezan, suszoną bazylię oraz sól i pieprz umieścić w mikserze. Miksować aż do uzyskania konsystencji puree. Następnie stopniowo wlewać oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta.

Makaron: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej kurczaka. Usmażone mięso wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym. Na innej patelni podgrzać pesto, dodać kurczaka oraz makaron. Wszytko dokładnie połączyć ze sobą, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podgrzać całość. Podawać posypane świeżą bazylią.

DSC_0297

DSC_0301

DSC_0302

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *