Makaron z tuńczykiem i bazylią

DSC_5771

Wczoraj miałam mało czasu na przygotowanie obiadu, zatem postanowiłam zrobić szybki i prosty makaron. Pech chciał, że zapomniałam kupić makaron. Wrzuciłam zatem do garnka to co miałam w szafce-trochę penne i trochę fusilli. Przygotowałam szybki sos na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem tuńczyka i świeżej bazylii. Pomimo zastosowania różnych makaronów całość wyszła pyszna i aromatyczna. Polecam zapracowanym.

Składniki:

150 g makaronu penne
150 g makaronu fusilli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym np. Calvo
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną paprykę. Smażyć chwile na średnim ogniu. Następnie dodać tuńczyka ( razem z olejem z puszki) – smażyć 2 min. Bazylię pokroić w cienkie paski i dodać do sosu. Następnie dodać ugotowany makaron. Wszytko razem podgrzewać przez kilka minut. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Penne z tuńczykiem i bazylią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *