Maślane bułeczki

DSC_4672

Maślane bułeczki widziałam kiedyś w jednym z programów Nigelli poświęconemu szybkim śniadaniom. Spisałam przepis do mojego kuchennego zeszytu i o nim zapomniałam. Przypomniałam sobie o nim w zeszły weekend i postanowiłam przygotować je na sobotnie śniadanie. Robi się je naprawdę ekspresowo. Po upieczeniu najlepiej smakują na słodko z dżemem, miodem albo nutellą.

Składniki:

450 ml maślanki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 kg mąki
3/4 szklanki rodzynek

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko wyrobić. Lekko rozwałkować i pokroić w kostkę wielkości 2×2 cm. Blachę do pieczenia wysypać mąką. Piec 12 minut w temperaturze 230 stopni C.

DSC_4653

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *