Mazurek pomarańczowy

DSC_0795

W ostatni weekend zamarzył mi się mazurek. Akurat w lodówce miałam marmoladę pomarańczową, zatem padło na mazurka pomarańczowego z bezą. Przygotowałam kruche ciasto, nadziałam marmoladą i zapiekłam pod chrupiącą bezą. Mazurek pomarańczowy jest dość wytrawny i lekko gorzkawy. Zatem jeśli ktoś nie lubi marmolady pomarańczowej polecam użyć innego smaku np. morelowej lub brzoskwiniowej.

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnej margaryny
szczypta soli
1 jajko
słoik marmolady pomarańczowe
100 g siekanych orzechów włoskich

Beza:
2 białka (rozmiar L)
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojoną w kostkę margarynę. Dwoma nożami rozdrobnić margarynę na mniejsze kawałki. Następnie do ciasta dodać jajko. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować dość szybko dostosowując kształt do formy. Nie należy ciasta zbytnio podsypywać mąką. Przełożyć ciasto do formy wylepiając nim dno i około 1 cm boków.  Ciasto ponownie wstawić do lodówki na 15 minut w celu ponownego schłodzenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu), wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Ciasto będzie bardzo kruche, więc należy uważać przy wyjmowaniu go z formy.

Beza: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Wykończenie: Kruchy spód posmarować marmoladą pomarańczową, następnie za pomocą łyżki wyłożyć bezę robiąc na powierzchni fantazyjne fale. Całość posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 25-30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

Mazurek przechowywać w temperaturze pokojowej.

DSC_0778

DSC_0788

DSC_0803

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *