Minestrone z białą kapustą

DSC_2995

W tym tygodniu znów naszła mnie ochota na minestrone, poza tym moi domownicy ją uwielbiają. Tak jak już wcześniej pisałam wariacji na temat minestrone jest nieskończenie wiele. Ja wczoraj postanowiłam zrobić minestrone z dodatkiem białej kapusty i białej fasoli. Zupa jak przystało na minestrone jest sycąca i bardzo aromatyczna.

Składniki:

kilka listków bazylii i rozmarynu
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 obrane pomidory
1 puszka pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
120 ml czerwonego wina
1,7 litra bulionu warzywnego
1 puszka białej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchewki
2 ziemniaki
2 łodygi selera
½ główki małej białej kapusty
50 g makaronu
skórka z parmezanu
sól, pieprz

Wykonanie:

Rozmaryn i bazylię posiekać. Cebulę, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać obrane pomidory i posiekana zioła. Smażyć całość jeszcze przez 2 minuty, wlać wino i dusić jeszcze chwilę. Następnie przełożyć całość do garnka, podlać bulionem, dodać pomidory z puszki, skórkę z parmezanu i zagotować. Dodać seler, marchew, ziemniaki i gotować przez 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kapustę oraz makaron i gotować, aż makaron i kapusta zmiękną. Dodać osączoną fasolę z puszki. Wyjąć i wyrzucić skórkę z parmezanu. Przyprawić zupę do smaku sola i pieprzem.

DSC_2989

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *