Minestrone

DSC_1767

Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Kuchnia włoska stworzyła parę rodzajów tej treściwej zupy, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Zupa jest bardzo sycąca, aromatyczna i pełna warzyw. Poniżej przepis na jedną z najsłynniejszych wersji tej zupy. Przepis na 6 osób.

Składniki:

3 ząbki czosnku
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchwie
2 duże ziemniaki
100 g zielonej fasolki
1 mała cukinia
50 g masła
50 ml oliwy z oliwek
50 g boczku
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g skórki parmezanu
sól, pieprz
100 g makaronu spaghetti
tarty parmezan

Wykonanie:

Drobno pokroić czosnek, cebulę, łodygi selera, marchew, ziemniaki, fasolkę i cukinię. Masło i oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty pokrojony w kostkę boczek. Dodać czosnek i cebule, smażyć 2 minuty. Następnie dodać seler, marchew oraz ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka fasolkę i podgrzewać 2 minuty, następnie na kolejne 2 minuty dołożyć cukinię. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.

Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, skórkę od parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 40 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 40 minutach usunąć z zupy skórkę z parmezanu i wyrzucić.

Makaron spaghetti połamać na mniejsze części. Kawałki makaronu wrzucić do garnka i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość makaronu. Jeszcze raz dodać soli i pieprzu. Zupę wylać na talerze, posypać świeżo tartym parmezanem i natychmiast podawać.

DSC_1759

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *