Mini serniczki z dynią

DSC_2628

Od zawsze miałam ochotę na przygotowanie sernika z dodatkiem dyni, ale jakoś nigdy nie miałam na tyle zapału, aby go zrobić. Ostatnio przygotowałam sporo puree z dyni i mogłam w końcu zrealizować mój zamysł. Wybór padł na mini serniczki z dynią. Robi się je niezwykle łatwo, szybko i smakują fenomenalnie. Sernik w wersji mini. Zapraszam 😉

Składniki, 12 porcji:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 szklanka cukru
300 ml puree z dyni
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka

Wykonanie:

Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.

Serniczki: W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać do nich twaróg, puree z dyni, cynamon, olejek pomarańczowy oraz skórkę otartą z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć sera.

Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, każdą papilotkę wypełnić w całości ciastem (na wierzch serniczka można dać kroplę soku malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić esy floresy na wierzchu), piec 30 minut w temp. 150 stopni. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

DSC_2622 DSC_2649 DSC_2661

3 przemyślenia nt. „Mini serniczki z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *