Mini tarty ze szpinakiem i serem feta

DSC_6095

Uwielbiam ciasto francuskie za jego wszechstronne zastosowanie. Czy to na słono, czy na słodko zawsze smakuje wyśmienicie. Do tej pory jeszcze nie robiłam własnoręcznie tego ciasta, ale najwyższa pora spróbować, podobno to nic trudnego. Ale dziś do moich mini tart wykorzystałam jeszcze gotowa ciasto francuskie. Świeży szpinak doprawiłam czosnkiem i serem feta i po 20 minutach pyszna przekąska była gotowa.

Składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
250 g świeżego szpinaku
3/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:

Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić liście szpinaku. Smażyć około 5 minut, aż szpinak zwiędnie. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minutę. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną fetę ( 1/3 kostki). Wszystko smażyć razem przez około 2 minuty. Posolić i popieprzyć do smaku według uznania.

Ciasto francuskie podzielić na cztery prostokąty, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć nadzienie szpinakowe i posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Nadzienie rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Posypać po wierzchy świeżo mielonym pieprzem.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17- 20 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.

DSC_6063

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *