Muffiny czekoladowe

DSC_2724

Małe wypieki takie jak babeczki, ciasteczka, rogaliki bardzo często goszczą w moim domu. Każdy może się nimi poczęstować, nie trzeba ich kroić, są małe i stanowią miłą przekąskę. Ostatnio kupiłam kilka nowych zestawów papilotek do muffinek i od razu musiałam je wypróbować. Zawsze marzyły mi się czekoladowe muffinki i oto są. Skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, ponieważ jej przepisy są sprawdzone i zawsze mi wychodzą.

Składniki, 12 muffinów:

150 g margaryny
150 g czekolady mlecznej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy zbożowej
1 szklanka (190 g) cukru
2 łyżeczki olejku waniliowego
2 duże jajka
170 ml mleka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Margarynę roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Dodać cukier, wymieszać dokładnie i odstawić. W drugiej misce połączyć razem jajka, mleko i olejek waniliowy.

Składniki mokre połączyć z suchymi ( kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, masa nie musi być całkowicie jednolita), następnie dodajemy roztopioną margarynę, a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy ciasto, ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłożyć do papilotek ( ¾ papilotki) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka, a wetknięty patyczek będzie suchy.

DSC_2677 DSC_2682 DSC_2713 DSC_2736 DSC_2766

 

 

3 przemyślenia nt. „Muffiny czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *