Muffiny dyniowo-orzechowe

DSC_9811

Uwielbiam dynię i często z nią eksperymentuje. Kilka dniu temu przygotowałam babeczki z musem z dyni i miazgą z orzechów laskowych. Całość polałam stopioną mleczną czekoladą. Muffinki wyszły bardzo wilgotne i aromatyczne.

Składniki, 12 sztuk:

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych ( jak kupiłam w Lidlu)
1 szklanka puree z dyni
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
1 jajo
1/3  szklanki oleju
½ szklanki mleka
1 tabliczka mlecznej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.

Mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem jajko, puree z dyni, mleko i olej. Składniki mokre połączyć z suchymi. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami do muffinków, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni.

Po wystudzeniu babeczki posmarować stopioną mleczną czekoladą ( ja topię czekoladę w kąpieli wodnej) i posypać siekanymi orzechami.

DSC_9821

DSC_9826

2 przemyślenia nt. „Muffiny dyniowo-orzechowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *