Muffiny z owocami

\DSC_2383

Muffiny z truskawkami i borówkami są lekkie, puszyste i wilgotne- takie najbardziej lubię. Dodaję dużo owoców, ponieważ według mnie babeczki są jeszcze pyszniejsze. Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a później można je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie.

Składniki, 12 porcji:

300 g mąki pszennej
120 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
200 ml maślanki
120 ml oleju rzepakowego
200 g borówek
200 g truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Borówki i truskawki dokładnie umyć. Truskawki pokroić w średniej wielkości kostkę.

W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej  – składniki mokre. Następnie składniki mokre przelać do miski ze składnikami suchymi oraz dorzucić owoce. Wymieszać delikatnie (tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo, ponieważ muffinki będą twardsze).

Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek (wypełnić całą foremkę ciastem) i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wyłożyć (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia.

DSC_2384

DSC_2376

 

DSC_2371

DSC_2390

3 przemyślenia nt. „Muffiny z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *